Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florin Cîțu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski: "Este o onoare să mă aflu în Ucraina"

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a mers în această săptămână să vadă ororile din Gostomel și Irpin, în cadrul vizitei sale în Ucraina. Acesta a declarat, în Ucraina, că statul român trebuie să-i susțină pe ucraineni, cu arme. Șeful Senatului, s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu liderul Radei Supreme.

Cîțu a mers singur să vadă ororile din Gostomel și Irpin, la o zi după vizita liderilor Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„O onoare să mă aflu în Ucraina, astăzi, la invitația omologului meu, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi. Vizita, planificată încă de la începutul lunii aprilie, a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război. Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unde a fost prezent și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal”, a scris Cîțu pe Facebook.

„Trebuie să sprijinim mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, să sprijinim chiar și armele pentru Ucraina, dar să ne gândim și la următorul pas: reconstruirea Ucrainei.”, a precizat Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a precizat că România ar trebui să fie pregătita din punct de vedere legal și cu o decizie politică, pe fondul războiului din Ucraina.

„România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică. Părerea mea este că România este pregătită în acest moment.”, a menționat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

România alocă 100.000 pentru a investigarea atrocităților din Irpin și Borodianka

După revenirea din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că România a alocat 100.000 de euro ca și contribuție voluntară Curții Penale Internaționale pentru a cerceta atrocitățile pe care le-a descoperit în orasele Irpin și Borodianka, unde au fost găsiți extrem de mulți civili uciși de către soldații ruși.

„În ceea ce privește măsurile care au fost luate pentru a putea fi identificați cei care au produs aceste atrocități, cei care s-au dedat la crime de război, crime împotriva umanității, am exprimat susținerea Guvernului României pentru aceste demersuri la nivel internațional, am subliniat că deja guvernul României a alocat 100.000 de euro contribuție voluntară pentru Curtea Penală Internațională astfel încât să poată să își desfășoare activitatea în teren și totodată am oferit posibilitatea ca în funcție de solicitare țara noastră să participe cu experți la derularea investigațiilor în teren.”, a menționat Nicolae Ciucă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat de vizta oficialilor români și a ținut să le mulțumească pentru implicarea și suținerea de care au dat dovadă până în acest moment.

„În primul rând vreau să spun că mă bucură foarte mult întâlnirea noastră. Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un moment atât de important pentru Ucraina. Este un semnal minunat, un semnal extraordinar prin care arătați ca susțineți Ucraina în războiul cu Federația Rusă.Vrem să vă mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat, pentru ajutorul acordat armatei noastre, pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au fugit din cauza războiului în România și pentru tot ajutorul umanitar oferit.”, a precizat Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE