Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costurile reconstrucției Ucrainei vor eclipsa întregul Plan Marshall

Economia Ucrainei se prăbușește sub presiunea invaziei Rusiei. Un raport întocmit recent de Kyiv School of Economics a relevat că pierderile directe și indirecte înregistrate din cauza războiului ar ajunge până la 600 de miliarde de dolari (568 de miliarde de euro).  

Iar prelungirea conflictului va duce la pierderi și mai mari, notează euronews.com. Spre comparație, Planul Marshall conceput de Statele Unite în urma celui de-Al Doilea Război Mondial pentru reconstrucția Europei de Vest, a avut la momentul respectiv o valoare de 13 miliarde de dolari, ceea ce, în prețurile actuale, ar însemna echivalentul a peste 155 de miliarde.

În contextul în care în Ucraina pierderile cresc pe zi ce trece, președintele Volodimir Zelenski cere țărilor din Vest să furnizeze guvernului de la Kiev cel puțin 5 miliarde de dolari lunar pentru a plăti pentru serviciile esențiale și pentru a ține economia pe linia de plutire.

„Asta înseamnă mult pentru statul nostru. Nu este posibil pentru Ucraina. Dar este posibil pentru voi”, le-a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, săptămâna trecută, liderilor din G7 într-o intervenție video.

În acest context, toate privirile se îndreaptă acum spre Bruxelles, unde se lucrează la constituirea unui fond pentru reconstrucția Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE