Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți studenți intră pe piața muncii. Ce domeniu de studii are cea mai mare rată de angajare

Tot mai mulți tineri optează să lucreze pe perioada studiilor. Cauza este actuala situație economică și socială. Este o observație pe care au făcut-o atât angajatorii, cât și reprezentații mediului universitar. Domeniul de studii care are cea mai mare rată de angajare, încă din timpul studiilor de licență, este tehnologia informației, adică IT-ul. Urmează științele sociale, jurnalismul și ingineria.

Pandemia și situația economică prin care trecem i-a determinat pe tot mai mulți tineri să intre mai repede în câmpul muncii, fiindcă familiile lor nu pot să-i întrețină la studii. În medie, rata de ocupare pe perioada studiilor este de aproximativ 50%, adică unul din doi studenți lucrează pentru a se întreține.

La masterat rata este mai mare, de aproape 74%, potrivit unui studiu al unei instituții subordonate Ministerului Educației, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Este vorba de tineri care urmează studii universitare cu frecvență.

Domeniile care au cea mai mare rată de studenți angajați sunt Tehnologia informației și comunicațiilor cu peste 71%, Științe sociale, jurnalism și informare 67%, Inginerie, producție și construcții 63%.

Cele mai mici rate de angajare

La polul opus, cele mai mici rate de angajare s-au înregistrat în cazul absolvenților din Agricultură, silvicultură și științe veterinare - 57%, Științe umaniste și arte - aproape 55% și Sănătate și asistență socială - 32,5%.

Dintre absolvenții angajați pe perioada studiilor, aproape 6 din 10 au avut contracte de tip full-time și aproximativ o treime dintre studenți au lucrat part-time, în timp ce în jur de 13% au desfășurat activități independente.

Mai mult de jumătate dintre respondenții la studiu și-au păstrat locul de muncă din perioada studiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE