Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața de student în Europa. Cum se descurcă trei tineri români care au ales facultăți din Spania, Italia și Irlanda

Tot mai mulţi tineri aleg să meargă la studii în afara graniţelor. Dacă până de curând Marea Britanie era prima opţiune pentru cei mai mulţi tineri din România care doreau să studieze în străinătate, astăzi, cele mai căutate destinaţii pentru studii sunt Olanda și țările nordice, urmate de Spania și Italia.

Irlanda, de asemenea, devine o destinație de studii tot mai populară printre europeni, situându-se pe locul 14 în topul celor mai bune sisteme educaționale din lume. 

Am stat de vorbă cu trei tineri români care au ales să studieze în trei metropole: Dublin, Madrid și Milano. Cum și-au ales destinațiile de studiu, ce taxe au de plătit, care sunt costurile de trai, dar și cum s-a transformat viața lor, aflăm chiar de la aceștia.

Catrina a ales să studieze arta în Dublin

Catrina și-a dorit să aprofundeze cunoștințele de musical la una dintre cele mai bune școli de artă. După ani de pregătire, tânăra este astăzi studentă la American College Dublin. Colegiul promovează legătura sa cu America, în mod evident prin numele său, dar și în esență: prin bazele sale în artele liberale.

Tânăra locuiește într-un cămin studențesc, pentru care plătește 255 de euro, adică 10.200 de euro pe an. Iar facultatea costă încă 7.500 de euro anual. Se adaugă costurile pentru hrană, întreținere și transport.

Dublin este un oraș prietenos cu studenții, aceștia beneficiind de reduceri în multe dintre cazuri. Din acest motiv, Catrina spune că Dublin este unul dintre cele mai bune orașe pentru a fi student.

Pentru transportul în comun, studenta plătește 1 euro pe călătorie, ajutându-se de un card de reducere, numit leap card. Fără acest card, o călătorie costă 2,60 euro.

Din acest motiv, de cele mai multe ori, Catrina alege să își închirieze o bicicletă. În Dublin, există un serviciu de închiriat biciclete la tot pasul. Mai mult decât atât, cu 35 de euro pe an, prima jumătate de oră dintr-o primă călătorie este gratuită.

În fiecare miercuri, în cadrul facultății din Dublin, studenții au în programă oră de socializare. Fie vizionează împreună un film, fie joacă un joc de societate, fie pur și simplu beau împreună o cafea.

Timpul nu îi permite Catrinei să aibă un job part time, iar ca student în Dublin, ai voie să lucrezi doar 20 de ore pe săptămână. Dacă depășești orele impuse de lucru pe săptămână, există riscul să fii exmatriculat.

Întrebată dacă va reveni în țară, Catrina a răspuns că nu își dorește.

Eduard studiază chitara clasică în Madrid

După terminarea liceului de muzică „George Enescu” din București, unde a studiat chitara clasică, Eduard a ales să își continue studiile la Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, în Spania, acolo unde chitara clasică are o istorie de sute de ani.

A ales să studieze în Madrid considerând că acolo se află cele mai bune școli de muzică din lume, iar, pentru cineva care își dorește să aprofundeze chitara, este locul cel mai potrivit. În ceea ce privește taxa de studii, aceasta este calculată în funcție de veniturile familiei.

În mod normal, taxa de studii este de aproape 13.000 de euro pe an, însă pentru că veniturile familiei nu depășesc 100.000 de euro pe an, plătește doar 700 de euro anual.

Pentru a-și acoperi costurile de trai, Eduard spune că are nevoie de aproximativ 1.200 de euro lunar, în condițiile în care chiria locuinței din centrul Madridului este de 700 de euro pe lună.

Pentru a circula cu transportul în comun, îți poți face un abonament. Astfel, cu doar 10 euro pe lună poți circula cu metroul sau autobuzul, nelimitat.

Lui Eduard, orele de studiu nu îi permit să aibă un job part time.

Tânărul își dorește să revină în România, deoarece simte că aici vrea să pună în practică ceea ce învață la Madrid.

Teodora studiază arta în Milano

Teodora studiază Graphic Design and Art Direction la NABA - Nuova Accademia di Belle Arti, în Milano. Tânăra a ales să studieze în Milano pentru că programa îi oferă posibilitatea să studieze materii care o interesează, precum Istoria Advertisingului, Cultura Artei Moderne, Cultura Comunicării sau Marketing.

Taxa de studii este calculată în funcție de veniturile familiei, așa că Teodora plătește, anual, 9.000 de euro.   

Tânăra locuiește, împreună cu iubitul ei, într-un apartament din centrul orașului, iar pentru a ajunge la facultate, preferă să meargă pe jos, campusul fiind aproape de casă.

Pentru că are două zile lucrătoare libere în timpul săptămânii, Teodora se gândește să își ia și un job part time. Din fericire, pentru a lucra în Italia nu este nevoie de permis de muncă.

În acest moment, Teodora nu își dorește să revină în țară, întrucât, spune tânăra, „arta în România este, încă, privită ca ceva instabil”. Așa încât, ea intenționează să își continue studiile și să își construiască o carieră la Milano.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE