Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața muncii, în declin. În România există 500.000 de șomeri și peste 2 milioane de persoane inactive

Piața muncii din România are de suferit, spun specialiștii. Personalul calificat preferă job-uri în străinătate, iar companiile angajează tot mai mulți lucrători din afara Uniunii Europene. Numărul acestora nu acoperă însă deficitul din piață. În plus, conform datelor oficiale, în România există 500.000 de șomeri și peste două milioane de persoane inactive.

Așteptările tinerilor în ceea ce privește un loc de muncă sunt diferite

Așteptările tinerilor în ceea ce privește un loc de muncă sunt diferite. Unii nu se tem de schimbări, iar alții preferă stabilitatea.

Tânăr: „Eu cred că o duc foarte bine în România. Poți să-ți extinzi oportunitățile așa cum vrei tu. Cred că în România se poate trăi destul de bine dacă ai niște proiecte, venituri pasive.”

Tânăr: „Găsești niște locuri foarte bune și în România, dar trebuie să ai și voința să le cauți.”

Specialiștii avertizează că piața muncii din România are de suferit din cauza numărului de mic de lucrători autohtoni care își caută un loc de muncă la noi în țară, dar și a pregătirii slabe în cazul altora.

Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia: „Avem și un deficit calitativ, despre care acum 10-15 ani vorbeam mai mult teoretic, că dacă școala românescă nu mai produce oamenii de care avem nevoie, ce o să pățim? Vă spun că, din ce vedem noi, deja suntem aici. Calitatea forței de muncă din România scade, în ceea ce privește competențele.”

Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan, spune că specialiștii români pleacă în străinătate pentru că își doresc o viață mai bună.

Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: „Până nu o să avem o altă orientare, o altă gândire, din punct de vedere economic, este evident că locurile de muncă se vor crea acolo unde se acordă cele mai multe ajutoare de stat, la investiții, care presupun un număr mare de locuri de muncă, de competențe inferioare, fie că vorbim de hipermarketuri, supermarketuri, condiția este să creezi 100 de locuri de muncă. Cei care au competențe superiorare vor căuta să emigreze, ca să-și găsească o bonificație pe măsura muncii și competențelor lor.”

În România au ajuns aproximativ 240.000 de muncitori din afara UE în ultimii cinci ani

Companiile autohtone aduc în schimb lucrători de peste hotare. În România au ajuns aproximativ 240.000 de muncitori din afara Uniunii Europene în ultimii cinci ani, majoritatea necalificați.

Mădălina Racovițan, partener firmă de audit: „Companiile își caută acea fereastră de oportunitate și își găsesc cea mai viabilă soluție pe care o au la îndemână, pentru a-și rezolva o problemă punctuală. Nu au forță de muncă și atunci apelează la această forță de muncă străină, pe care o aduc.”

Rata de angajare a românilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, la cel mult trei ani după ce au absolvit o facultate, este de doar 70%, a treia cea mai scăzută din Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE