Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii cu credite apelează la soluții extreme. Oamenii ajung să-și ia și al treilea job sau să taie din banii educației copiilor

Dobânzile tot mai mari îi afectează pe românii care au credite, iar oamenii caută soluții pentru a avea de unde să plătească ratele crescute: își mai iau incă două joburi pe lângă cel de bază sau renunță la activitățile extrașcolare ale copiilor.

Băncile vor crește componenta variabilă a creditelor

După ce BNR a urcat dobânda-cheie la 7%, băncile vor crește componenta variabilă a creditelor, creditele mai vechi, adică cele acordate înainte de luna mai 2019, sunt calculate în funcție de ROBOR, la care se adaugă o dobândă de 2%, marja fixă a băncii.

Cei care plătesc rate cu dobândă variabilă, calculate în funcție de ROBOR, vor avea o rată estimată la 2.475 de lei, o creștere de aproximativ 70 de lei, față de ce plătesc în prezent.

Andreea este una dintre cei aflați în această situație. Împreună cu soțul ei a reușit să cumpere un apartament cu trei camere la marginea Bucureștiului, prin Programul „Prima Casă”.

Andreea: „Aveam undeva la 1.050 de lei rata, care așa a fost de când am făcut creditul și, între timp, se mărise la 1.500-1.700, 1.800 și am ajuns la 2.100 de lei. Ne-am gândit că o să crească, dar nu atât de mult. Am zis că e 1.500, ne putem descurca, dar e mai mult. La începutul anului trebuie să plătim o taxă, nu mai știu cum se numește. Ajungem să plătim 3.000 de lei cu tot cu rata lunară. Eu 3.000 de lei nu iau nici de la locul de muncă.”

Andreea este recepționeră la o sală de fitness. Pentru a suplimenta venitul de 2.500 de lei pe care îi câștigă s-a văzut nevoită să își mai ia încă două job-uri.

Andreea: „Am întârziat cu plățile, ne-au sunat cu plățile. Soțul meu a zis că nu avem 2.000 de lei să plătim, atunci ne-au chemat la bancă. Ni s-a făcut o programare la bancă, pentru a vedea ce putem face, dar nu ne-au zis toate detaliile. Noi lucrăm și extra, undeva la al treilea job, e foarte greu, avem și o fetiță.”

Unii au renunțat la o parte din activițățile extrașcolare ale copiilor

Mihai, clientul unei bănci: „Practic, sunt bani pe care eu îi puneam lunar deoparte pentru diverse, de la o vacanță în plus sau pentru niște opționale pentru copii. De exemplu, nu am mai dus acum copiii la înot, să învețe, pentru că sunt foarte mulți bani pe care trebuie să îi dau în plus la această rată.”

Din trimestrul următor, cei care au credite calculate în funcție de IRCC, vor avea o nouă creștere a ratei, pentru că indicatorul va ajunge la 6%. Avantajul rămâne de partea celor cu credite mai noi, pentru că diferența între cei doi indicatori rămâne de aproximativ două puncte procentuale în favoarea IRCC. Recomandată de specialiști, pentru cei care au dificultăți financiare, este o refinanțare cu dobândă fixă.

Dragoș Nichifor, broker de credite: „Primul pas este trecerea la IRCC. Următoarea soluție este rambursarea anticipată. Dacă ai resurse fă o rambursare anticipată, măcar la nivelul pe care îl considerai acceptabil. A treia măsură este să-ți faci calcule pentru a trece pe o dobândă fixă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE