Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorul Cristian Păun, despre majorarea dobânzii de referință: „Banca Națională acționează corect, dar destul de firav”

Banca Națională a României a decis, astăzi, să majoreze dobânda cheie, până la 4,75%, de la 3,75%, pentru a tempera inflația în creștere, începând cu data de 7 iulie 2022. Este cel mai mare nivel al dobânzii de politică monetară din august 2013 încoace și va avea ca efect scumpirea creditelor în lei.

Profesorul de economie, Cristian Păun, a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre decizia Băncii Naționale. În viziunea sa, Banca Națională a acționat corect, dar acțiunea ei „pare destul de firavă”.

„Aceasta dobanda de referință este dobânda la care se împrumută băncile comerciale. Când văd că această dobândă crește, dobânda interbancară va cunoaște și ea o ajustare. Banca Națională acționează corect acum, doar că actiunea ei mi se pare destul de firavă și lipsită de proptitudine. Ea dă semnalul că dobânzile trebuie să fie mai mari. Prin creșterea dobânzilor, se temperează consumul pe credit pentru că nu mai ești tentat să își iei credit. Deci cumva oamenii nu mai consumă tot, ci economisesc, iar atunci cerearea de bunuri începe să se tempereze, iar economiserea revine pe tapet în comportamentul invididului. Acesta este raspunsul pe care eu îl recomand, dar repet, este firav. Aș mai recomanda Băncii Naționale să încerce și un mixt de politici monetare, să închidă robinetul de lichiditate.

În plus, nu ajunge doar intervenția Băncii Naționale. Guvernul trebuie și el să contribuie și să nu vină cu creșteri de taxe în aceste momente, dar vedem că nu se întâmplă”, a precizat Cristian Păun, la Euronews România.

Întrebat ce anume ar trebui să facă românii în acest context, Cristian Păun a precizat că ar trebui să evităm toate celelalte credite pe care avem de gând să le facem.

„În general ar trebui evitate toate celelalte credite pe care ai de gând să le faci. Deci, încearcă să te abții de la credite de consum. Încearca, de asemenea, să îți renegociezi dobânda, să fie o dobândă fixă. Cei care au dobânda fixă sunt foarte avantajați și nu simt această creștere a dobânzilor. În România dobânda fixă este recomandabilă. Deci fiecare familie trebuie să își revizuiască sistematic bugetul și să ia în calcul toate aceste creșteri”, a conchis Cristian Păun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE