Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR a majorat dobânda cheie. Este cel mai mare nivel din ultimii ani

Banca Națională a României a decis, astăzi, să majoreze dobânda cheie, până la 4,75%, de la 3,75%, pentru a tempera inflația în creștere, începând cu data de 7 iulie 2022. Este cel mai mare nivel al dobânzii de politică monetară din august 2013 încoace și va avea ca efect scumpirea creditelor în lei.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, tot din 7 iulie 2022.

Majorarea decisă de BNR este a patra, numai în acest an, în încercarea de a ține sub control evoluția prețurilor. Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate miercuri de Consiliul de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară, potrivit Agerpres.

Măsurile luate pe plan național nu sunt singulare. Recent, Banca Centrală Europeană a luat o decizie similară. Rezerva Federală din SUA a crescut ratele de dobândă de trei ori în acest an, iar Banca Angliei, de cinci ori, din luna decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE