Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Firmele mici și cele la început de drum au crescut oferta de locuri de muncă

Crește oferta de locuri de muncă din partea firmelor mici și a celor aflate la început de drum, după perioada de blocaj din pandemie.

În primele opt luni, peste 100 de mii de joburi au fost postate de angajatori pe cel mai mare portal de recrutare, nivel similar cu cel din 2019. Practic, cifrele arată o revenire față de anii 2020 și 2021, când mare parte din economie a blocat angajările sau a recurs la disponibilizări.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea firmelor mici specializate în servicii, retail, transport și turism.

Cât despre orașe, se caută forță de muncă în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Nu numai patronii caută oameni, există un interes în creștere și din partea celor care vor un alt job. Din ianuarie până în august, platforma de recrutare a înregistrat aproape 2,5 milioane de CV-uri, cu 25% mai multe față de acum 3 ani.

Căutarea în vacanță

De asemenea, un număr record de români au fost în căutarea unui loc de muncă în timp ce erau în vacanțe. Asta arată datele unei platforme online de recrutare. Printre cele mai căutate domenii sunt Vânzări, Management și Contabilitate.

Datele platformei online de recrutare arată că românii și-au făcut planuri pentru carieră, chiar în luna concediilor. Cei mai activi candidați au fost cei din București și Ilfov – 24 %. Procentul candidaților din alte orașe nu a depășit 10%.

Datele studiului arată că tinerii, care abia își încep cariera, sunt tot mai interesați să-și găsească un job. Din totalul candidaților 17% au până în 25 ani, însă cei mai mulți dintre cei care își caută un job au între 25 și 44 ani – ei constituie 45%, iar cei de peste 45 ani – 38%.

Dacă vorbim despre domeniile și meseriile de care sunt interesați românii atunci când își caută un loc de muncă, Vânzările sunt în top. Pe locul 2 se clasează Managementul, respectiv 14% dintre candidați sunt în căutarea unei funcții de conducere.

Cele mai atractive domenii

  • Vânzări – 20%
  • Management 14 %
  • Financiar / Contabilitate – 10,6 %
  • IT/Telecom – 7,7%

Cele mai multe oferte de job

Dacă analizăm din perspectiva angajatorilor, cele mai multe oferte de job sunt în Vânzări, IT și Management.

  • Vânzări -  15,2%
  • IT/ telecom – 10,8 %
  • Management – 9,8 %

Trebuie menționat faptul că în luna iulie, nivelul aplicărilor pentru locurile de muncă de la distanță, adică joburile remote, a fost foarte apropiat de maximul acestui an – aproape 70.000 de doritori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE