Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Castelul Gaziantep, distrus de cutremurul puternic din Turcia. Zidurile monumentului istoric s-au prăbușit

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a lovit luni Turcia și Siria a avariat grav castelul Gaziantep, un monument istoric vechi de secole și o atracție turistică din sud-estul statului turc. Zidurile fortificației romane s-au prăbușit în urma seismul produs luni dimineață și a replicilor care au urmat.

Castelul Gaziantep era una dintre cele mai bine conservate cetăți din Turcia. După seism, o parte din zidurile de piatră a fost distrusă.

VEZI GALERIA
3 imagini

sursă foto: Profimedia

"Unele dintre bastioanele din zonele de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur; resturile au fost împrăștiate pe șosea", a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu, citată de The Guardian.

„Balustradele de fier din jurul curții au fost împrăștiate pe trotuarele din apropiere. De asemenea, zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari după cutremur", arată sursa citată.

Situat în centrul orașului turc Gaziantep, castelul datează din perioada imperiului hitit. Clădirea principală a fortificației a fost construită de romani, între secolele al II-lea și al III-lea. Ulterior, a fost consolidat și extins în perioada împăratului bizantin Iustianian, considerat „arhitectul castelelor”, potrivit site-ului agenției turce de stat responsabile cu muzeele, citat de The Guardian.

De asemenea, cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, situată în apropierea castelului, s-au prăbușit, de asemenea, parțial în timpul cutremurului, potrivit site-ului de știri Daily Sabah.

Siria și Turcia sunt considerate leagăne ale civilizației și adăpostesc unele dintre cele mai prețioase monumente ale antichității din lume, unele dintre ele fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Printre ele se numără și orașul antic Alep, deja devastat de războiul civil sirian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE