Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înregistrare audio. Zgomotul subteran produs de cutremurul din Turcia. Expert: „Sunetele sunt auzite sub formă de trosnituri”

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a avut loc în Kahramanmaraş, Turcia, a fost transformat în sunet. Cel care a făcut posibil acest lucru a fost asistentul de cercetare în inginerie geofizică a Universităţii „Doctor Kocaeli” Hamdullah Livaoğlu.

Seismul a fost atât de puternic încât s-au simțit vibraţii în toată regiunea, de la Israel, până în Liban și Cipru.

De ce nu percepem sunetele cutremurelor când au loc

„Urechea umană nu poate auzi frecvențe mai mici de 20 Hz. Frecvențele semnalului de cutremur sunt de obicei mai mici de 20 Hz. În aceste analize, pe lângă dezvăluirea sunetelor pe care semnalele seismice le pot crea, ele pot contribui și la studiile cutremurelor cu caracteristicile lor distinctive.

În funcție de perioada de eșantionare a semnalelor de cutremur înregistrate de seismometre, vitezele benzii sunt mărite și seismograma (înregistrarea cutremurului) este comprimată astfel încât cutremurul să se poată auzi. Astfel, conținutul de frecvență este amplificat până la praguri care pot fi auzite de urechea umană. Folosind aceiași parametri de compresie pentru fiecare cutremur, pot fi produse sunete caracteristice.

La examinarea caracteristicilor sunetului acestui cutremur devastator cu magnitudinea de 7,7 sunetul se aude într-un mod înfricoșător. Sunetele sunt auzite sub formă de trosnituri înalte, care forțează intervalele dinamice ale seismometrului ce înregistrează semnalul de cutremur.”, a declarat Livaoğlu, potrivit Cumhuriyet.com.tr.

Turcia solicită ajutor la NATO

Un seism cu magnitudinea 7,7 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indică peste 2.500 de morți în cele două țări.

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE