Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada României în Turcia: 15 români au solicitat repatrierea în țara noastră

Ambasadorul României în Turcia spune că nu a primit informații cu privire la vreo posibila victimă de cetățenie română, în urma celor două cutremure de peste 7 pe scara Richter.

Ștefan Alexandru Tinca a vorbit și despre românii care au cerut repatrierea după tragedie.

„N-am primit nicio informație despre victime sau rezidenți români. În ceea ce privește repatrierea, avem grupul de dimineață, grupul de studenți care sunt în curs de a fi preluați și duși la aeroport. Sunt 10, nouă studenți și profesorul lor.

La orele după-amiezii mai avem un număr de cinci persoane care solicită repatriere și se vor adăuga grupului de studenți la Adana unde aterizează avionul și de acolo vor reveni în țară. Totalul pe care-l avem este de 15 în acest moment.

Studenții erau în Turcia de câteva zile, din câte înțeleg și nu mai avea unde locui. Erau într-o situație disperată. Doamnele respective sunt în Adana. Dacă există această ocazie cu avioanele care se întorc, evident că vor fi repatriate și dânsele.

Să vedem cât de repede putem să aducem grupul de studenți care e la o anumită distanță, cam două ore și jumătate. Când anume pleacă avionul nu pot să vă spun. Nu pot să vă dau o estimare. Va fi probabil noaptea.

Despre asta (starea de șoc) este vorba în cazul tuturor. Azi ne-am concentat pe cei care erau într-o situație limită. Zilele următoare o să vedem ce solicitări mai sunt și ce mijloace avem la dispoziție să ne ocupăm și de alte cazuri.

Dialogul cu autoritățile a fost în parametri normali. Sunt anumite probleme de comunicare legate de locurile respective. Nu au întotdeauna comuinicații fiabile. În cursul zilei au fost probleme.

O echipă de la noi de la Ambasadă a fost acolo. Accesul e dificil în zonă.”, a declarat ambasadorul pentru Euronews.

Un alt grup de studenți Erasmus au solicitat ajutor la MAE

Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situația unui alt grup de studenți Erasmus, compus din nouă persoane, cetățeni români, aflat în Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative.

„În dialogul cu misiunea diplomatică, membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetățenilor români este bună. Cinci dintre studenți au solicitat asistență în vederea revenirii în România, iar reprezentanții misiunii diplomatice mențin dialogul cu aceștia.

De asemenea, MAE precizează că, la nivelul Ambasadei României la Ankara, a fost recepționată o notificare a prezenței unui cetățean român, mamă a patru copii, aflată în siguranță. Totodată, a fost primită, din România, o solicitare de informații și asistență ce vizează un cetățean român aflat într-un penitenciar din Republica Turcia. Reprezentanții Ambasadei au întreprins demersurile necesare pentru obținerea de informații cu privire la situația cetățeanului român.”, se arată în comunicatul MAE.

MAE a publicat datele de contact pentru cetățenii români afectați de cutremurele

În continuarea informațiilor transmise în contextul cutremurelor produse la data de 6 februarie 2023 în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE