Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul taliban afgan va trimite un ajutor financiar pentru Turcia şi Siria în urma seismului

Guvernul taliban din Afganistan va trimite în jur de 165.000 de dolari ca ajutor pentru Turcia şi Siria după cutremurul devastator produs luni, a anunţat Ministerul de Externe de la Kabul, informează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară

Afganistanul trece printr-o severă criză economică şi umanitară şi este el însuşi destinatarul unuia din cele mai mari programe umanitare ale Naţiunilor Unite.

Talibanii au preluat puterea în 2021 când forţele străine s-au retras şi, de atunci, Afganistanului i s-au impus sancţiuni asupra sectorului bancar şi nicio capitală nu i-a recunoscut în mod oficial guvernul.

„Emiratul islamic al Afganistanului anunţă un pachet de ajutor de 10 milioane de afgani (111.000 de dolari) şi cinci milioane de afgani (55.512 de dolari) pentru Türkiye şi, respectiv, Siria pe baza umanităţii comune şi a frăţiei islamice”, a transmis Ministerul de Externe printr-un comunicat emis marţi seară.

Bilanţul victimelor seismului major produs în Turcia şi Siria a trecut de 8.000, iar echipele de salvare lucrează contratimp, în condiţii de iarnă, pentru a-i scoate pe supravieţuitori de sub dărâmături. Zeci de mii de persoane sunt rănite şi multe au rămas fără locuinţe pe o vreme friguroasă.

Sute de oameni au murit din cauza frigului puternic şi a crizei economice

Şi în Afganistan, sute de oameni au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului puternic şi a crizei economice.

Multe organizaţii de asistenţă şi-au suspendat parţial operaţiunile în urma unei decizii a autorităţilor talibane prin care majoritatea angajatelor ONG-urilor nu pot lucra, lăsând aceste agenţii incapabile să desfăşoare multe programe.

Diplomaţi occidentali au spus că nu va fi luată în considerare recunoaşterea oficială a autorităţilor talibane dacă acestea nu îşi vor schimba politica în ce priveşte drepturile femeilor.

În pofida tăierii fondurilor de dezvoltare care formau altădată coloana vertebrală a bugetului de stat al Afganistanului, Banca Mondială a scris într-un raport că administraţia talibană a crescut exporturile, unele din ele, în cărbune către Pakistanul vecin, iar colectarea veniturilor a rămas solidă, inclusiv din taxe vamale şi redevenţe miniere. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE