Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Modificarea pensiilor speciale, discutată în Guvern. Care sunt categoriile vizate

Guvernanții discută, miercuri, proiectul de modificare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de angajați ai statului, de la magistrați și militari la polițiști și diplomați.

Documentul cere o reformă a pensiilor speciale, care include și o recalculare. Printre modificări se numără interdicția ca pensia să depășească salariul de bază și eliminarea unor sporuri sau prime.

Ce categorii sunt vizate de aceste schimbări

Mai multe categorii de personal sunt vizate, printre care se numără magistrații, funcționarii parlamentari, angajații Curții de conturi, militarii și polițiștii.

„Trebuie să înțelegem că în acest moment acestea nu vor avea niciun fel de efect pentru că acest proiect de lege va ajunge pe masa Parlamentului. Deci va trebui să așteptăm cel puțin până în februarie să înceapă discuțiile pe acesta. În ianuarie, Parlamentul este în vacanță așa că nu vom vedea niște efecte imediate.

Al doilea lucru de precizat este că pot exista niște modificări pe parcursul procesului legislativ din Parlament, dar și că presupânând că va rămâne așa, el ar putea să ajungă la Curtea Constituțională, unde s-ar putea ca multe dintre prevederile sale să pună sub semnul întrebării validitatea întregului proces, mă refer aici la niște prevederi legate de pensiile magistraților în privința cărora deja există decizii de neconstituționalitate de ani de zile.

Nu e o coincidență valul de pensionări pe această ramură. Este o tendință a ultimelor luni pentru că, pentru cei care urmăresc ce se întâmplă în spațiul public și în domeniul legislativ era clar că va exista măcar o încercare de modificare a acestei legislații.

Guvernul și-a luat o responsabilitate de a veni cu o reformă care să elimine pensiile speciale prin celebrul PNRR, iar termenul limită pentru îndeplinirea acestui angajament era trimestrul patru din 2022, respectiv până la 31 decembrie 2022.”, a declarat Elena Calistru, activist social, pentru Euronews.

Modificările incluse în program

De altfel, potrivit recomandărilor Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

Nicolae Ciucă: Adoptăm astăzi o serie de decizii , inclusiv legea de modificare a pensiilor speciale

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în şedinţa de Guvern de miercuri vor fi adoptate mai multe decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, între care se numără şi legea de modificare a pensiilor speciale.

„Cred că este, de asemenea, important să subliniem că în şedinţa de astăzi vom avea o serie întreagă de decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR. Vom adopta inclusiv legea de modificare a pensiilor speciale”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că vor mai fi adoptate o serie de decizii în ceea ce priveşte operaţionalizarea şi facilitarea atragerii fondurilor europene, decizii care vor fi promovate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„O singură precizare, nu e vorba de o reformă a pensiile speciale, este o lege privind desființarea pensiilor speciale. Cel puțin în privința magistraților, lucrurile se întorc cu 20 de ani în urmă. Eu mă întreb dacă legea va ajunge la CCR.

Ce spune fostul președinte CCR despre tăierea pensiilor speciale

„Aceasta este opera USR, ei au avut această idee. Acum au venit să spună că UE cere așa ceva, ei au propus asta când au negociat PNRR, sigur că ei au acceptat această propunere și acum se întreabă ce s-a întâmplat.

De ce nu s-a prins într-un singur proiect toate pensiile, după o lună vii și modifici statutul procurorilor, ce predictibilitate mai ai, cine să mai creadă legislația română.

E un alt mod de aplicare a pensiilor, e un mod de calcul care se aplica la legea pensiilor din vremea Comunismului, nu au inventat nimic, nu au venit cu nimic nou. Eu nu cred că de data asta se va aproba, pentru că nu are cine să sesizeze CCR.”, a declarat fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE