Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii intră în grevă la final de an școlar. Ce spun părinții și elevii: Profesorii au nevoie de "o mărire substanțială a salariilor"

Sindicatele din Educație au anunțat că majoritatea profesorilor au votat pentru declanșarea grevei generale în învățământ, pe 22 mai.

Chiar dacă o grevă generală a cadrelor didactice la final de an școlar ar putea afecta elevii, mai ales cei în ani terminali, atât părinții cât și tinerii sunt de acord cu un lucru: profesorii au nevoie de salarii mai bune, mai atractive.

În direct, la Euronews România, la Vocile care contează, au vorbit despre acest subiect Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, Andreea Ionescu, fondatoarea grupului Părinții cer schimbare și Ariana Dudună, președinta asociației elevilor din Constanța.

Marius Nistor apelează la înțelegerea părinților: "Nu din plăcere apelăm la acest proces, dar nu mai avem de ales."

Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret: "Greva care se va declanșa pe 22 mai, care va fi precedată de greva de avertisment de două ore de pe 17 mai, putea fi stopată de factorii decizionali, guvernul României, de către premier, reprezentanții partidelor din coaliție printr-o decizie politică de punere în aplicare a acelei grile de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației. Acea grilă stabilea că salariul debutantului trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut. E o condiție obligatorie ca sistemul să devină atractiv pentru tineri. Și să existe o creștere progresivă pentru celelalte funcții didactice. Nu mai poți vorbi de angajarea unei îngrijitoare într-o grădiniță atât timp cât salariul ei este în jur de 1.800 - 1.900 lei net.

Soluția (n. red. pentru împierdicarea grevei din 22 mai) nu se mai găsește la Ministerul Educației. Soluția aparține guvernului și trebuie asumată de toate partidele politice din coaliție. Nu există un calendar al negocierilor.

Este pentru prima dată când se declanșează o grevă generală la sfârșit de an școlar. Există o majoritate zdrobitoare a colegilor care au optat pentru această formă de protest. Și chiar dacă avem nevoie de sprijinul părinților, noi apelăm la înțelegerea lor. Nu din plăcere apelăm la acest proces, dar nu mai avem de ales."

Părinții și elevii susțin majorarea salariilor profesorilor

Andreea Ionescu, fondatoarea grupului Părinții cer schimbare: "Deocamdată, cei mai mulți părinți nu au fost anunțați despre greva de avertisment de două ore. În acele ore nu știm ce se va întâmpla. Pentru luni, mai e timp, poate vom fi anunțați. În cazul copiilor mici, părinții au nevoie de această predictibilitate, să știe dacă își aranjează situația în așa fel încât să poată supraveghea copiii.

E puțin probabil (n. red. să înghețe anul școlar).

Voi susține întotdeauna: avem nevoie de o mărire substanțială a salariilor profesorilor, să atragem profesori de calitate, să atragem tineri care să fie motivați să intre în sistem. Însă, nu înțeleg de ce acum, de ce nu se gândesc domnii din sindicate și la noi, la copiii noștri. Sunt mamă de elev de clasa a VIII-a. E o tensiune emoțională mare. Cei din sindicat știu acest lucru. Și, până la urmă, cu ce sunt vinovați acești elevi care trec prin această situație? Au avut un an întreg, un moment extraordinar pentru o grevă generală care să dureze și mai mult și să se rezolve problemele.

Experiența pandemiei ne-a demonstrat că în momentul în care școlile sunt închise întreaga societate pune o presiune foarte mare pentru redeschiderea lor.

Nu spun că nu înțeleg. Spun că putea fi ales un alt moment, pentru ca acești copii să nu fie puși sub o presiune emoțională foarte mare, însă susțin tot ce a zis domnul Nistor."

Ariana Dudună, Asociația elevilor din Constanța: "Luni (n. red. 22 mai) va începe greva generală. Așa este anunțat. Ceea ce se întâmplă luni este faptul că profesorii pun piciorul în prag. Vorbim de niște guvernanți care batjocoresc profesorii, lucru care ne afectează pe toți: profesori, elevi, părinți, întreaga societate. Nu putem avea învățământ de calitate fără finanțare și fără cadre didactice bine plătite.

Noi ne-am exprimat susținerea față de greva sindicatelor. Solicitările lor sunt legitime. Inclusiv pe noi, elevii, ne afectează această bătaie de joc a guvernului față de educație. Încurajăm elevii să fie solidari cu profesorii lor, în cazul în care au profesori greviști. În semn de solidaritate să nu meargă nici ei la școală.

Deocamdată e puțin probabil să se ajungă acolo (n. red. să înghețe anul școlar). Dacă se va ajunge acolo, nu cred că ar fi neapărat un lucru rău. Va fi o problemă pentru cei care sunt a VIII-a, a XII-a, dar s-ar găsi o soluție.

Învățământul nu mai poate continua așa. E nevoie de un punct de presiune. E nevoie să nu mai acceptăm abuzurile guvernului și să nu mai dăm înapoi când vedem că guvernanții nu fac nimic. Profesorii să își ceară drepturile."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE