Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD a cerut suspendarea negocierilor pentru formarea noului Guvern. Reacția PNL și UDMR

Publicat de: Euronews

Negocierile pentru formarea noului guvern au fost suspendate. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Marcel Ciolacu, liderul PSD.

UPDATE. Nicolae Ciucă: "PNL a semnalat că există riscul îndepărtării agendei politice"

Premierul Nicolae Ciucă a transmis printr-un comunicat că PNL a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției este soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii.

El a mai transmis că "Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției" pentru a realiza legile care ar soluționa problemele din educație.

"Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor.

De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.

În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe.

Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții", a transmis Nicolae Ciucă.

Știrea inițială:

Negocierile sunt suspendate, pentru că PSD își dorește ca actualul executiv să rezolve jalonul privind reforma pensiilor speciale, prevăzut în PNRR, și să rezolve problema grevelor anunțate de sindicatele din învățământ și sănătate.

"De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.

Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor.

De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată.

Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării", a scris Marcel Ciolacu.

Radu Oprea, purtător cuvânt PSD: "Este momentul de dialog cu sindicatele din educație, cu profesorii. Luni are loc această grevă generală. Societatea este bulversată. Părinții nu știu ce să facă cu copiii. Cred că principala tema a politicienilor este dialogarea pentru detensionarea problemelor din societate. Această solicitare a domnului Ciolacu este cea mai oportună în acest moment.

Pensiile speciale și legea salarizării unitare trebuie să rezolve problema inegalităților foarte mari din societate. De aceea Marcel Ciolacu insistă pe acest subiect."

Kelemen Hunor, de acord cu suspendarea

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat pentru Euronews România că este de acord cu amânarea negocierilor:

"Sunt de acord cu amânarea negocierilor politice. Guvernare este pentru oameni, prioritățile societății trebuie sa fie si prioritatea guvernului."

Luni, 21 mai, ar fi trebuit să se reia discuțiile din coaliție pentru împărțirea ministerelor. Acestea s-ar putea amâna.

În această săptămână, UDRM a părăsit discuțiile pentru formarea noului Guvern, după mai bine de patru ore de dezbateri, în spatele ușilor închise. Ulterior, a anunțat că revine la masa negocierilor.

Grevă generală în învățământ, pe 21 mai

Sunt anunțate proteste în continuare în învățământ. Au existat discuții între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și reprezentanții sindicatelor din învățământ, însă nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliștii spun că merg în continuare cu greva, care începe luni, pe 21 mai.

Ciolacu spune că până aceste probleme ale profesorilor nu vor fi rezolvate, nu vor mai exista discuții privind formarea noului Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE