Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment despre neîndeplinirea reformei pensiilor speciale. Analist: ”Vom avea condiții de ascensiune a unor forțe totalitare”

Implementarea reformei pensiilor speciale nu este doar un criteriu din Planul Național de Redresare și Reziliență pe care România trebuie să îl îndeplinească pentru a primi trei miliarde de euro, ci și un element esențial pentru stabilitatea democrației, a declarat profesorul universitar Dumitru Borțun. În direct la Euronews România, specialistul în comunicare a avertizat că, prin neîndeplinirea acestui obiectiv, în România ”ne vom trezi într-o criză a încrederii în democrație”, ceea ce va duce la ”condiții de ascensiune a unor forțe antidemocratice, autoritariste sau chiar totalitare”.

De asemenea, Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociației CFA România, este de părere că România face ”minimum necesar pentru a mulțumi Comisia Europeană pentru a închide această măsură”, însă a atras atenția că, potrivit raportului Băncii Mondiale, numărul beneficiarilor de pensii speciale va crește ”cu mai mult de 50% în următorii ani, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari decât în prezent”.

Dumitru Borțun, profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA), a comentat în direct la Euronews România ascensiunea partidului AUR în ultima perioadă. Specialistul în comunicare a precizat că, în cazul în care formațiunea condusă de George Simion ar obține 20% la următoarele alegeri parlamentare, ar urma să poarte negocieri pentru formarea unei coaliții guvernamentale.

”De dragul unității, facem o alianță și trădăm tocmai programul pentru care am ajuns la putere.

Această dezamăgire repetată i-a ajuns pe oameni în stare să nu își mai dorească democrație. E cel mai grav lucru pentru România. Nu uitați că toate dictaturile prin care a trecut România, una după alta, sunt dictaturi care veneau în urma degradării imaginii democrației pentru poporul român.

E jignitor, umilitor să vezi oameni care își trag singuri pensii și salarii speciale pentru că pot.

Toate lucrurile astea vor duce toată societatea românească cu oiștea în gard. Ne vom trezi într-o criză a încrederii în democrație și vom avea condiții de ascensiune a unor forțe antidemocratice, autoritariste sau chiar totalitare.

Vom plăti foarte scump această inaptitudine a noastră de a face din democrație un ideal politic”, a afirmat profesorul Dumitru Borțun, în direct la Euronews România.

Specialistul în comunicare a reamintit că ”întotdeauna polarizarea unei societăți e terenul fertil pentru manipulare”.

”Crește tensiunea, potențialul conflictual, oamenii sunt dispuși să treacă acțiune, dar nu mai au încredere în autorități. E o criză profundă de încredere în autorități..

Dacă nu reușeșc să-și redefinească imaginea, va fi prăpăd la alegeri. Se vor trezi ca în 2000 cu Vadim pe locul 2”, a precizat Dumitru Borțun.

Adrian Codîrlașu, despre reforma pensiilor speciale: ”România va face minimum necesar pentru a mulțumi Comisia Europeană pentru a închide această măsură”

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociației CFA România, a reamintit că reforma pensiilor speciale este unul dintre jaloanele din PNRR pe care România trebuie să le îndeplinească.

”Primim undeva la trei miliarde de euro dacă atingem și gestionăm în măsura în care Comisia Europeană e mulțumită de această gestionare situația pensiilor speciale.

Mă aștept să fie o negociere între Comisia Europeană și România. România va face minimum necesar pentru a mulțumi Comisia Europeană pentru a închide această măsură și a lua cei trei miliarde de euro din PNRR care sunt necesari pentru a finanța cheltuielile bugetare și investițiile.

Ideal ar fi să fie o reformă substanțială ca toate pensiile să fie bazate pe contributivitate, așa e este etic și just. Va fi o reformă, dar reforma trebuie să prevadă pentru viitor. Contează ce se întâmplă cu viitorul beneficiari.

Conform raportului Băncii Mondiale, aceștia vor crește cu mai mult de 50% în următorii ani, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari decât în prezent”, a afirmat Codîrlașu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE