Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul raport al Băncii Mondiale despre pensiile speciale: modificările aduse vor avea impact nesemnificativ în economie

Modificările Legii Pensiilor Speciale nu sunt semnificative și nu vor avea un impact în economie, arată cel mai nou raport al Băncii Mondiale obținut în exclusivitate de Euronews.

Raportul așteptat de guvernanți a ajuns aseară la București și reprezintă o evaluare a modului în care coaliția aflată la guvernare a transpus în proiectul de lege privind pensiile speciale recomandările făcute anterior în luna februarie de Banca Mondială, adică la forma adoptată în Senat, proiectul fiind încă în dezbatere, în Camera Deputaților.

Liderii coaliției așteptau acest raport pentru a merge mai departe cu acest act normativ. A existat o modificare nesemnificativă a evaluării scenariului de referință, transmit cei de la Banca Mondială. Modificările aduse legii includ o modificare mai mare pentru pensiile care depășesc salariul mediu, însă ea va avea un impact nesemnificativ asupra cheltuielilor cu pensiile speciale, referindu-se la acel amendament adoptat de coaliție privind impozitarea cu 15% a părții necontributive a pensiilor speciale care depășește salariul mediu brut pe economie, care în prezent este de aproape 7.000 de lei pe lună.

Au contabilizat cei de la Banca Mondială și câteva recomandări îndeplinite de către liderii coaliției:

În primul rând, eliminarea dintre categoriile de beneficiari de pensii speciale a șefului Înaltei Curți de Casație și Justiție, șefii DNA și DIICOT ai Parchetului General, precum și membrii CSM. În prezent aceștia se pot pensiona și pot primi pensie specială după un singur mandat. Acest lucru a fost eliminat din proiect și lăudat ca atare de Banca Mondială.

Un alt lucru îndeplinit ar fi indexarea cu inflația a pensiilor magistraților. În prezent, aceste pensii cresc în funcție de indemnizația aflată în plată a celor în activitate. În proiectul de lege s-a modificat și creșterea va fi cu rata inflației, mult mai mică decât în prezent.

Vârsta de pensionare a diplomaților a crescut la 65 de ani, un lucru apreciat de Banca Mondială.

Interzicerea cumulului mai multor pensii speciale este un nou capitol bifat de coaliție și solicitat de Banca Mondială.

La militari, există modificări nesemnificative. Cheltuiala cu pensiile lor de aproape 0,7% din PIB va rămâne aproape neschimbată, iar această impozitare de care Banca Mondială spunea că e nesemnificativă. Acei 15% pentru partea necontributivă a pensiilor speciale care depășesc salariul mediu brut pe economie va avea un impact de doar 0,003%.

Comisia Europeană a fost și ea critică la adresa proiectului de lege.

Reforma pensiilor speciale e un jalon esențial in PNRR. De îndeplinirea lui depinde tranșa 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de peste 3 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE