Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii amenință că intră în grevă. Rafila: "Nu am o informaţie legată de o grevă generală"

În aceeași săptămână în care profesorii au anunțat că intră în grevă generală, angajații din sănătate amenință și ei cu ample acțiuni de protest. Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că de săptămâna viitoare vor strânge semnături pentru declanșarea grevei generale.

Pe calendarul protestelor se află programat un miting în Piața Victoriei în data de 8 iunie, urmând ca pe data de 27 iunie să aibă loc o grevă de avertisment, cu o durată de două ore. Pe 1 iulie, lucrătorii din Sănătate sunt hotărâți să declanșeze greva generală. Tot atunci, anunță că vor renunța la contractele de gărzi ale medicilor.

Reprezentanții Federației solicită, printre altele, asigurarea condițiilor de muncă decente și aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății. Totodată, sindicaliștii din Sănătate cer raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar, TESA și muncitori sanitari.

Și Sanitas a început strângerea de semnături pentru declanșarea unei greve generale.

Însă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu are nicio informaţie referitoare la o eventuală grevă generală în sistemul de sănătate, adăugând că a avut o întâlnire "destul de lungă" cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, scrie Agerpres.

"Eu nu am o informaţie legată de o grevă generală. Am avut o întâlnire destul de lungă ieri cu cei de la Sanitas, am ascultat revendicările lor, unele cred că sunt rezolvabile, altele, care persistă de mai mulţi ani, trebuie discutate cu Guvernul şi luată o decizie. În mod evident trebuie să fim cu toţii realişti şi să ţinem cont şi de dificultăţile economice prin care trecem, încât să găsim o soluţie care să permită anumite corecţii pentru modul în care personalul medical este salarizat sau primeşte anumite drepturi, pentru că, să nu uităm, şi acest lucru trebuie luat în discuţie şi să sperăm că nu ajungem într-o situaţie a unui conflict major de muncă", a spus Rafila la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în sistemul de sănătate se va ajunge la grevă generală după ce două federaţii sindicale au anunţat un calendar de proteste legate de salarizare şi de condiţiile de muncă.

Rafila a menţionat că Ministerul Sănătăţii este în permanenţă deschis dialogului.

"Noi avem şi o relaţie constructivă cu sindicatele, dar trebuie să existe o decizie la nivel guvernamental privind soluţionarea acestor revendicări", a afirmat Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE