Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările din Europa care îi plătesc cel mai mult pe medici

În 2022, medicii au mărșăluit în semn de protest, au avertizat cu privire la posibilitatea unor greve sau au intrat în grevă în țări europene precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. Aceștia au cerut majorarea salariilor, dar s-au plâns și de lipsa de personal din spitale.

În Anglia, zeci de mii de medici începători intră de luni într-o grevă de trei zile din cauza salariilor și a condițiilor de muncă. Aceasta va fi cea mai lungă acțiune sindicală a medicilor debutanți din istorie în această țară și urmează unei serii de greve istorice a asistentelor medicale în decembrie și din nou la începutul acestui an.

În majoritatea țărilor europene, salariile brute anuale ale medicilor au crescut între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE. Salariile în termeni reali sunt valori care iau în considerare inflația. Cu toate acestea, salariile au scăzut în unele țări în termeni reali în ultimul deceniu, potrivit Euronews Next.

Cu cât sunt plătiți medicii în Europa?

Setul de date al OCDE include informații pentru 25 de țări europene, iar salariile medicilor variază foarte mult între acestea.

În 2020 sau în cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile brute anuale ale specialiștilor au variat:

  • Polonia - 20.200 de euro;
  • Regatul Unit - 136.375 de euro;
  • Germania - 146.200 de euro;
  • Islanda - 155.276 de euro;
  • Danemarca - 156.061 de euro;
  • Țările de Jos - 160.869 de euro;
  • Irlanda - 172.882 de euro;
  • Luxemburg - 258.552 de euro.

Cu alte cuvinte, diferența dintre medicii plătiți cel mai bine și medicii plătiți cel mai puțin este de peste zece ori mai mare.

Țări în care specialiștii câștigă sub 50.000 de euro

Salariile au fost net inferioare sumei de 100.000 de euro în Franța, Italia și Spania. Există alte câteva țări din UE, printre care Portugalia și Grecia, în care specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro. Toate aceste cifre reflectă remunerația anuală brută pentru specialiștii salariați.

Medicii de familie sunt plătiți mai puțin decât specialiștii. De exemplu, specialiștii câștigă cu 85% mai mult în Regatul Unit, unde salariul mediu anual brut al medicilor de familie a fost de 73.408 de euro, în timp ce specialiștii au primit în medie 136.375 de euro.

În 2020, diferența a fost de 45% în Țările de Jos. În Germania, diferența dintre specialiști și medicii de familie era mult mai mică, de aproximativ 20%.

Au crescut salariile medicilor între 2010 și 2020?

Schimbarea nominală se referă la valorile obținute atunci când nu se ia în considerare inflația. Pe de altă parte, variația reală ia în considerare inflația, oferind informații mai semnificative. Salariile au crescut în termeni reali în multe țări, dar au scăzut în altele.

Creșterile atât în rândul specialiștilor (6,4%), cât și al medicilor generaliști (4,8%) au fost deosebit de puternice în Ungaria. Aceasta a înregistrat cea mai mare creștere în cazul specialiștilor, urmată de Slovacia, Cehia și Estonia. Germania și Franța au înregistrat, de asemenea, ușoare creșteri în ambele categorii.

În unele țări, cum ar fi Portugalia, Slovenia și Regatul Unit, salariile atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor generaliști au scăzut în termeni reali între 2010 și 2020. În Regatul Unit, scăderea a fost de 1,2% pentru specialiști și de 0,8% pentru medicii de familie.

Între 2010 și 2020, salariile specialiștilor au crescut mai repede decât cele ale medicilor de familie în mai multe țări, ceea ce a dus la creșterea diferențelor salariale, potrivit OCDE.

Cu toate acestea, decalajele s-au redus ușor în unele țări, precum Austria, Belgia și Olanda, unde veniturile medicilor de familie au crescut mai mult decât cele ale specialiștilor.

Salariile medicilor - atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie - sunt substanțial mai mari decât salariul mediu național în toate țările menționate. În majoritatea țărilor, medicii de familie au câștigat de două până la patru ori mai mult decât salariul mediu în 2020, în timp ce specialiștii au primit de două până la trei ori și jumătate mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE