Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât câștigă un europarlamentar. Ce alte beneficii mai au aleșii din Parlamentul European

Scandalul de corupție care a lovit instituțiile europene a readus problema salariilor europarlamentarilor în prim plan. Nu mai puțin de patru actuali sau foști eurodeputați sunt suspectați că au luat bani de la țări din Golful Persic, pentru a le promova interesele.

Salariile și indemnizațiile sunt publice și se găsesc pe site-ul oficial al Parlamentului European. Salariul este același pentru reprezentanții tuturor țărilor - puțin sub 9.400 de euro brut. Net, este de circa 7.300 de euro. Fiecare stat impune apoi un impozit suplimentar, motiv pentru care salariile eurodeputaților diferă în funcție de țara de unde vin.

Însă europarlamentarii mai primesc diverse indemnizații: pe lângă rambursarea cheltuielilor de deplasare pentru a merge la locul de muncă la Bruxelles sau la Strasbourg, li se decontează activitățile din afara țării lor, până la un maximum de aproximativ 4.700 EUR pe an.

Indemnizația pentru costurile de cazare pentru fiecare zi petrecută la Bruxelles sau la Strasbourg este de 338 de euro. Alocația pentru cheltuielile de birou - chirie, calculatoare, telefoane și alte rechizite - este de aproape 4.800 de euro. La sfârșitul mandatului, deputații europeni primesc, vreme de cel mult doi ani, o indemnizație de tranziție echivalentă cu salariul pe o lună pentru fiecare an în care au fost în funcție.

Deputații europeni sunt eligibili pentru pensie la vârsta de 63 de ani: aceasta este egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an întreg de mandat și este acoperită din bugetul european. În plus, europarlamentarii au la dispoziție puțin sub 27.000 de euro pe lună pentru angajarea de asistenți personali. O sumă care, trebuie subliniat, nu este plătită direct deputaților europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE