Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii protestează la Madrid. Cadrele medicale spun că guvernul regional favorizează companiile medicale private

Câteva mii de angajați din domeniul sănătății au protestat pe străzile din capitala Spaniei, din cauza lipsei de personal din sistemului public de sănătate. De asemenea, protestul a fost îndreptat împotriva guvernului regional conservator, care, în opinia manifestanților, favorizează furnizorii de servicii medicale private.

Lipsa acută de personal

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de proteste, inclusiv greve, ale angajaților din sistemul public de sănătate din Madrid. 

„Lucrăm în condiții foarte precare, avem contracte care nu sunt deloc statornice, așa că profesioniștii nu și le doresc. Eu lucrez ca medic primar de 20 de ani, am stat opt ani în care am avut contracte de suplinitor, apoi am primit contracte reînnoibile la fiecare trei luni, la fiecare șase luni,” a declarat Marta Porta, medic primar.

Sindicatele care au organizat mitingul spun că, deși Madridul este regiunea spaniolă cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, cheltuiește cea mai mică sumă pentru asistența medicală primară. De asemenea, cadrele medicale sunt nemulțumite de lipsa acută de personal.

„Responsabilii guvernului regional din Madrid au închis urgențele extra-spitalicești, ceea ce înseamnă că populația este obligată să meargă la spital. Ce înseamnă acest lucru? Supraaglomerare, să stai 7-8 ore sau mai mult întins pe un coridor pentru că nu există suficient personal. Nu există nicio posibilitate de a asista aceste persoane,” a declarat Maite Sanz, asistentă medicală.

Protestatarii susțin că la fiecare 2 euro cheltuiți pentru asistență medicală în Madrid, unul ajunge în sectorul privat. Guvernatorul regional a spus că protestele sunt motivate de interesele politice ale rivalilor de stânga, pentru a câștiga voturi la alegerile regionale care vor avea loc în luna mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE