Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UDMR revine la masa negocierilor. PSD și PNL le propun maghiarilor să ia Ministerul Fondurilor Europene

Cu o săptămână înainte de rotativa guvernamentală, liderii UDMR anunță că revin, de luni, la masa negocierilor. Partidul condus de Kelemen Hunor ține încă foarte mult să aibă Ministerul Dezvoltării, dar PSD și PNL le-au propus maghiarilor să ia Ministerul Fondurilor Europene.

Toate ministerele, rediscutate

Între timp, secretarul general al PNL, Lucian Bode, transmite că numărul de ministere va fi redus și toate ministerele rediscutate, dacă PSD își menține decizia de a păstra Transporturile.

Două scenarii sunt vehiculate în Coaliție, în acest moment. Primul presupune respectarea acordului aflat în vigoare între PSD și PNL. În acest caz, PSD trebuie să renunțe la ministerele Transporturilor și Finanțelor, iar PNL, la ministerele Fondurilor Europene și Justiției.

Al doilea scenariu prevede ca toate ministerele să fie negociate de la zero. Secretarul general al PNL a explicat cum se poate ajunge aici.

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Varianta în care PSD a propus ieri schimbarea protocolului prin menținerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci, propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maxim 18 și să rediscutăm toate portofoliile."

Formula ar putea fi posibilă prin comasarea unor ministere, și anume cel al Sportului cu cel Familiei și ministerul Turismului cu cel al Economiei. viitorul Cabinet ar urma, așadar, să aibă cu două ministere mai puțin decât actualul. Tot secretarul general la PNL a fost cel care dezvăluit și posibila repratizare a portofoliilor și funcțiilor în noul Executiv.

PSD ar urma să să aibă premierul, un post de vicepremier, opt miniștri și șeful Cancelariei prim-ministrului. PNL , un vicepremier, opt ministere și secretarul general al guvernului. Iar UDMR ar urma să rămână cu două ministere și cu un post de vicepremier.

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Dacă pe cele doua ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim aceptată și de PSD și de PNL stau la masă, dacă nu este dezicia domniilor lor.

PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării."

După o ședință în care au discutat dacă acceptă sau nu pierderea Ministerului Dezvoltării, liderii UDMR au anunțat doar că vor continua negocierile de luni, alături de PNL și PSD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE