Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: ”Mandatul negocierilor pentru rotativă: respectarea protocolului coaliţiei sau reducerea numărului de ministere”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei de guvernare sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi a secretarilor de stat.

În legătură cu demararea procedurilor constituţionale pentru rotativa guvernamentală, Nicolae Ciucă a precizat că îşi va demisia pe 26 mai.

"Am aprobat mandatul cu care echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal (...) va intra în negocieri începând de mâine. Mandatul are două elemente principale şi anume menţinerea în protocolul semnat în 2021. Şi, desigur, orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră, discutată de altfel mai mult timp în partid, reducerea numărului de ministere, a numărului de secretar de stat. Practic, iniţierea acestei decizii a Partidului Naţional Liberal a fost luată în momentul în care, prin ultima Ordonanţă de Urgenţă pe care am dat-o, am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor", a afirmat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit Agerpres.

El a spus că în spaţiul public a apărut un fake news că PNL ar fi cerut ceva în aceste negocieri.

"În spaţiul public s-a încercat un fake news, i-aş spune şi îi spun cu convingere, legat de faptul că Partidul Naţional Liberal ar fi cerut ceva, vă spun doar atât: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest şi cu responsabilitate la nivelul Guvernului. Am avut şi avem în continuare responsabilitatea să asigurăm stabilitate politică, să asigurăm măsurile şi deciziile prin care să gestionăm toate aceste provocări şi dificultăţi cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga regiune, întreaga Europă şi ştim cu toţii care au fost elementele, efectele, consecinţe acestor crize supuse şi succesive. Încă o dată: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic", a adăugat Ciucă.

Ciucă: Vom fi de acord cu varianta comasării alegerilor care respectă prevederile constituţionale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că structurile partidului analizează fiecare ipoteză de comasare a alegerilor, urmând ca specialiştii partidelor din coaliţie să prezinte forma constituţională pentru a opta pentru aceasta, subliniind că "patru sau cinci rânduri de alegeri" pe parcursul anului este o chestiune pe care România nu şi-o permite.

"Vom fi de acord cu varianta care este legală şi respectă prevederile constituţionale. Ca atare, în momentul de faţă, la nivelul structurilor partidului se analizează fiecare ipoteză de comasare a alegerilor şi vom intra în negocieri cu partenerii de coaliţie, urmând ca specialiştii partidelor şi să ne prezinte forma constituţională astfel încât să putem să optăm pentru ea. Pentru că, încă o dată, să ne ducem pe tot parcursul anului cu patru sau cinci rânduri de alegeri este o chestiune care nu ne-o putem permite, ţinând cont de programele şi proiectele guvernamentale care trebuie derulate anul viitor, de nevoia de a atrage, în continuare, banii europeni, de a atrage investiţii", a afirmat Ciucă, întrebat în legătură cu stadiul analizei comasării alegerilor şi care ar fi varianta acceptată - comasarea alegerilor locale cu parlamentare sau parlamentare cu prezidenţiale.

El a adăugat că alegerile europarlamentare au loc când se decide în UE, iar celelalte alegeri trebuie duse într-un "segment de timp cât mai redus".

"Ori, dacă ne înşirăm pe opt luni cu aceste alegeri, nimic din ceea ce ar trebui să se întâmple prin programul de guvernare nu se va realiza. Şi atunci, opţiunea prin care să rămânem cu alegerile europarlamentare atunci când este timpul, sfârşitul lui mai, începutul lui iunie, în funcţie de cum se va decide şi la nivelul Uniunii Europene, iar celelalte alegeri să putem să le ducem undeva într-un segment de timp cât mai redus, către finalul anului ar fi foarte bine şi să acoperim toate nevoile de alegeri ale Parlamentului, alegerile locale şi aşa mai departe", a mai spus Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE