Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvern nou cu mulți miniștri vechi. Cine ar putea face parte din noul Executiv

Publicat de: Octav Vasilescu

Discuțiile cu privire la rotativa guvernamentală intră pe ultima sută de metri. Liderii Coaliției au anunțat că vor respecta protocolul aflat în vigoare, iar Marcel Ciolacu ar urma să devină noul premier al României.

Trebuie stabilită în continuare componența următorului executiv, în care ar urma să se regăsească mulți dintre miniștrii actuali. Conform informațiilor Euronews, sunt șanse să vedem schimbări și la ministerele neimplicate în rotativă.

Coaliția vrea o rocadă fără scandal

Rocada guvernamentală ar trebui să se producă până la începutul lunii iunie. Liderii PSD, PNL și UDMR vor să respecte protocolul aflat în vigoare. Acest lucru ar presupune ca PSD să cedeze Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, iar PNL ar trebui să renunțe la Ministerul Justiției și Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă ar trebui să fie înlocuit de Marcel Ciolacu.

"Este mai important ca oricând, ținând cont de actualul context în care avem războiul la graniță, ca indiferent de partid, indiferent de locul unde ne desfășurăm activitatea, dar mai ales clasa politică să dea dovadă de responsabilitate", a transmis Nicolae Ciucă.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține respectarea protocolului: "Eu din februarie spun același lucru. Acordul este semnat și trebuie respectat. Este cel mai ușor lucru de făcut".

Tudose și Grindeanu, pe lista lui Ciolacu

Potrivit informațiilor Euronews, Ministerul Finanțelor ar putea fi condus după rotativă de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. De asemenea, Marcel Ciolacu își dorește ca Sorin Grindeanu și Mihai Tudose să facă parte din noul Executiv.

Fostul premier Mihai Tudose ar putea prelua Ministerul Economiei, în timp ce Grindeanu ar putea conduce alt minister după ce va preda portofoliul de la Transporturi.

"Mihai Tudose a fost premierul României, are capacitatea de a vedea economic și administrativ întreg tabloul. Voi insista să-l păstrez pe Sorin Grindeanu", a declarat Marcel Ciolacu.

Ce miniștri ar putea pleca

Ar putea exista și câteva remanieri după rocada guvernamentală. Conform unor surse politice, printre miniștrii care ar putea fi schimbați se numără Marius Budăi, Petre Daea sau Daniel Cadariu.

Din tabăra liberală înțelgem că vor rămâne în continuare în următorul Executiv nume precum Lucian Bode, Ligia Deca sau Bogdan Aurescu. Discuțiile din Coaliție vor continua și săptămâna următoare. Luni și marți vor avea loc ședințe interne atât la PSD, cât și la PNL.

Liderii Coaliției au transmis că rocada se va realiza până la 1 iunie. Conform protocolului, Marcel Ciolacu ar trebui să fie premier cel puțin până la alegerile din 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE