Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Educației: Salariile profesorilor, posibilă creștere cu 20%, în 2024

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, vineri, că în 2024 este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ. Totul se va realiza în etape.

Ligia Deca, ministrul Educației: "Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată.

În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică.

Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an".

Ligia Deca mai subliniază că există încă "o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale".

Ligia Deca, ministrul Educației: "Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale"

Marcel Ciolacu cere criterii de performanţă în Educaţie şi Sănătate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că în 2024 va fi cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie.

El i-a cerut ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ, în contextul rezultatelor slabe ale României la testele PISA.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie. Acest lucru am dorit să-l menţionez ca să fie clar pentru toată lumea. Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ. Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţă. Nu ne putem aştepta că doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Aşadar, trebuie introduse criterii de performanţă în funcţie de care salariile vor creşte"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE