Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce bugetari nu vor mai primi vouchere de vacanţă şi tichete de masă în 2024. Schimbările anunțate de Guvern

Voucherele de vacanță vor fi acordate numai angajaților din sectorul bugetar care au salarii mai mici de 14.000 de lei brut, începând din 2024. De asemenea, valoarea acestor tichete va crește la 1.600 de lei, așa cum prevede proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, făcut public marți de Ministerul de Finanțe.

De asemenea, valoarea indemnizaţiei de hrană,tichetelor de masă sau a normei de hrană nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, potrivit Agerpres.

”Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în expunerea de motive în legătură cu acest proiect de lege.

Sporul de condiții periculoase pentru bugetari va fi limitat

Ministerul Finanțelor mai propune limitarea valorii sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru angajații din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei

În schimb, tichetele de masă și indemnizația de hrană vor fi acordate angajaților cu salarii mai mici de 14.000 lei brut.

”Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în proiectul făcut public de Ministerul de Finanțe.

Tichete de masă, impozitate

În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

"În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare", se precizează în actul normativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE