Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum stimulează Austria folosirea transportului în comun. Există un singur tichet pentru toate mijloacele de transport

Austria ia în serios tranziția către energia verde. Și, printre măsurile pe care le ia, este să își stimuleze cetățenii să renunțe la mașina personală și să meargă cu transportul în comun. A pus la punct un sistem prin care, la un preț foarte convenabil, oamenii pot folosi același bilet pentru toate mijloacele de transport. 

Guvernul austriac vrea să convingă tot mai mulți cetățeni să utilizeze transportul public, având în vedere creșterea emisiilor poluante ale autoturismelor. Așa că pariază pe așa-numitul „Klimaticket” - biletul climatic, un permis anual pentru toate mijloacele de transport publice, de la autobuzele din orașe la trenurile de mare viteză.

”Guvernul austriac vrea să convingă tot mai mulți cetățeni să utilizeze transportul public, având în vedere creșterea emisiilor poluante ale autoturismelor. Așa că pariază pe așa-numitul „Klimaticket” - biletul climatic, un permis anual pentru toate mijloacele de transport publice, de la autobuzele din orașe la trenurile de mare viteză”, spune o locuitoare a Vienei. 

Cât costa un bilet

Biletul anual costă echivalentul a trei euro pe zi. Un preț bun, având în vedere costurile tot mai mari ale combustibilului.

„Locuiesc în Austria Inferioară și fac naveta la muncă doar cu trenul, dar folosesc biletul, în Viena, și pentru alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul și tramvaiul”, menționează Marc, locuitor din Hollabrunn.

Biletul climatic este disponibil în Austria de circa doi ani. Însă după un interes crescut inițial, cererea pare să fi stagnat. Doar puțin sub 3% din populație deține în prezent acest bilet național.

Christine a decis să nu folosească tichetul, ci să cumpere bilete individuale de tren când este nevoie, deoarece nu poate ajunge la locul de muncă decât cu mașina.

„Nu-mi imaginez că noi, ca familie, vom renunța vreodată la mașină. Cred că mai ales în zonele rurale oamenii vor avea nevoie de mașină mult timp de acum înainte”, a precizat Christine, locuitoare a satului Velm. 

Deși austriecii sunt cetățenii UE care călătoresc cel mai mult cu trenul, unele regiuni, mai ales cele montane, sunt încă slab conectate cu restul țării. Însă potrivit ONG-ului „Clubul austriac de transport”, biletul pentru climă este un mare succes.

”Analizele de satisfacție au arătat că motivul principal pentru cumpărarea acestui tichet este faptul că nu îți mai faci griji pentru cumpărarea biletelor, cu alte cuvinte: comoditatea. Ai acest bilet și poți urca în orice mijloc de transport public, iar acesta cred că trebuie să fie mai mult sau mai puțin obiectivul tuturor companiilor de transport din Europa”, a explicat Michael Schwendinger, reprezentant al Verkehrsclub Österreich. 

De câteva luni, un abonament similar este disponibil și în Germania. Ceea ce dovedește că cererea pentru biletele climatice este în creștere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE