Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unele țări încurajează folosirea transportului public, din cauza prețurilor mari la carburanți. Ce soluție propune Germania

Prețurile mari la carburanți îi fac pe tot mai mulți să folosească din ce în ce mai puțin mașina proprie. Unele țări încurajează tot mai mult folosirea transportului public. Germania a mers chiar mai departe, oferind doritorilor un abonament lunar care costă numai nouă euro.

La o benzinărie din orașul german Köln, Bernd Mueller se uită cum se schimbă rapid cifrele pe ecranul pompei de benzină - 22 de euro, 23 de euro, 24 de euro. Cât privește cantitatea de benzină pe care o cumpără, cifrele cresc de asemenea, dar mult mai lent.

Pensionar: „În octombrie sau noiembrie scap de mașină. Cu pensia asta și cu prețurile la carburant și așa mai departe, de undeva trebuie să tai”.

Unii ca domnul Mueller se pot descurca și fără mașină. Alții, însă, nu au de ales, mașina este esențială pentru a merge la muncă și apoi din nou acasă.

Student: „Da, până acum ne-am obișnuit mai mult sau mai puțin cu prețurile mari ale combustibilului, chiar dacă e o prostie, dar tot trebuie să conduc. Fac naveta în Renania-Palatinat și da, nu am de ales.”

Germania a introdus un abonament lunar pentru transportul în comun

Pentru a mai ușura situația, Germania a introdus un abonament lunar pentru transportul în comun. Costă nouă euro și poate fi folosit cam peste tot, așa că trenurile sunt tot mai aglomerate.

Lars Wagner șeful asociației companiilor de transport germane: „Până în prezent avem în circulație cu mult peste 25 de milioane de bilete ale abonaților, care le-au primit automat, și ale clienților noi. Puteți observa deja că există desigur o cerere foarte, foarte mare și satisfacția față de această ofertă este, de asemenea, foarte mare.”

Mulțumirea autorităților înseamnă însă cheltuieli mari pentrru contribuabilul german. Guvernul de la Berlin va cheltui peste 2.5 miliarde de euro pentru numai trei luni de program subvenționat. Dacă programul ar fi prelungit, asta ar însemna că din bugetul federal vor fi plătite 10 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE