Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia, Germania și Irlanda sunt primele țări care au redus prețurile transportului public

În toată Europa, criza costului vieții este resimțită asupra oamenilor prin facturi crescute la alimente, combustibil și electricitate. Una dintre modalitățile prin care unele țări europene oferă cetățenilor o mână de ajutor este reducerea prețului biletelor de tren, autobuz și tramvai.

Cum protejează guvernele europene consumatorii de numeroasele creșteri?

Chiar înainte de războiul din Ucraina, prețul energiei creștea, iar costurile la combustibil au ajuns la valori ridicate. Conflictul a amplificat costurile vieții și a afectat numeroase țări din Europa.

Germania este una dintre țările care a redus prețul transportului în comun, motivând în anunțul său că „în special în situația actuală, transportul public este pentru mulți cetățeni o alternativă necesară, eficientă și rentabilă la propriile mașini”.

În același timp, este unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport, oferind guvernelor un dublu scop de a impune reduceri de prețuri.

Irlanda reduce costurile transportului public

În Irlanda, tarifele de transport public sunt reduse din 16 mai - prima dată în aproape trei sferturi de secol. Ca parte a unui plan de reducere a costului vieții și de încurajare a transportului durabil, costul unui bilet pentru o serie de servicii feroviare și de autobuz scade.

Prețurile serviciilor Dublin Bus, Luas, Go-Ahead Ireland și Iarnród Éireann (Irish Rail) DART (Dublin Area Rapid Transit) și Commuter vor scădea cu 20% în restul anului. Biletele InterCity administrate de Iarnród Éireann vor fi, de asemenea, reduse, precum și o reducere de 50% la toate mijloacele de transport public subvenționate pentru tinerii adulți cu vârste cuprinse între 19 și 23 de ani. Luna trecută, tarifele pentru serviciile de autobuze Bus Éireann și Local Link au fost, de asemenea, reduse.

Reducerea costurilor este „fără precedent și destul de radicală”, potrivit ministrului irlandez al transporturilor, Eamon Ryan. Numărul de pasageri a crescut deja ca urmare a reducerilor de tarife, spune Autoritatea Națională de Transport.

Ce este schema „9 pentru 90” din Germania?

Guvernul federal german a anunțat, în martie, că va oferi bilete lunare reduse pentru transportul public. Reducerea temporară a costurilor trenurilor, autobuzelor și tramvaielor a fost introdusă pentru a ajuta oamenii să facă față crizei costului vieții.

Denumită schema „9 pentru 90”, oferă bilete de transport public pentru 9 EUR pe lună timp de 90 de zile - sau 27 EUR pentru toate cele trei luni. Schema se va desfășura din iunie până în septembrie.

Ce este bonusul unic pentru transportul public al Italiei?

La începutul acestei luni, Italia a introdus un bonus unic pentru transportul public, ca parte a măsurilor de atenuare a impactului economic al războiului din Ucraina.

Studenții și salariații care câștigă sub 35.000 de euro vor putea obține 60 de euro pentru a acoperi costul deplasării cu autobuzul, trenul sau metroul. Acest bonus vine sub forma unui e-voucher care poate fi folosit la achiziționarea unui bilet pentru aceste servicii.

Bonusul face parte dintr-un pachet de ajutoare de 14 miliarde de euro introdus de prim-ministrul Mario Draghi pentru a „combate costul mai ridicat al vieții” și se presupune că este conceput pentru a încuraja o mai mare utilizare a transportului public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE