Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționează noile bilete climatice ieftine din Germania și Ungaria

Două țări tocmai au lansat noi abonamente de transport public care vă permit să folosiți aproape toate serviciile de transport cu autobuzul și cu trenul, fără a fi nevoie să cumpărați bilete separate.

Germania tocmai a introdus un nou bilet de transport public în valoare de 49 de euro, care este valabil pentru trenurile, autobuzele și metrourile din întreaga țară, potrivit Euronews Travel.

Ministrul transporturilor, Volker Wissing, a numit-o "cea mai mare reformă a transportului public din istoria Germaniei".

Lansată luni, 1 mai, companiile de transport public au declarat că peste 3 milioane de persoane au cumpărat deja noul Germany Ticket. Cererea a fost atât de mare, încât site-ul internet al companiei feroviare de stat Deutsche Bahn s-a blocat în momentul în care mii de persoane au încercat să se aboneze la acest bilet.

În aceeași zi, Ungaria a introdus, de asemenea, două tipuri de bilete noi care permit călătorii nelimitate în întreaga țară. Premierul Viktor Orban a anunțat acest sistem în discursul său despre starea națiunii din februarie, iar modificările au fost introduse la 1 mai.

Deci, cum funcționează aceste bilete naționale și unde puteți călători cu ele? Iată tot ce trebuie să știți despre cele mai noi abonamente de transport public din Europa.

Cum funcționează biletul din Germania?

Deutschlandticket sau "Germany Ticket" oferă călătorii nelimitate în aproape toate mijloacele de transport în comun din țară, la un preț fix în fiecare lună.

Bazat pe popularul sistem de 9 euro pe lună, care a fost disponibil timp de trei luni vara trecută, acesta include toate autobuzele, metrourile și tramvaiele din municipalitățile din Germania.

Abonamentul este valabil și pentru transportul pe distanțe scurte și medii, inclusiv pentru trenuri, dar nu poate fi utilizat pentru trenurile de lungă distanță operate de DB Fernverkehr AG (inclusiv RE) sau de alți furnizori, cum ar fi FlixTrain (IC, EC, ICE).

Cât costă biletul Deutschlandticket și cum îl puteți cumpăra?

Biletul de călătorie nelimitată din Germania vă costă 49 de euro pe lună.

În ciuda faptului că este la un preț cu mult sub tarifele lunare normale, este disponibil doar prin intermediul unui abonament digital, ceea ce ar putea îngreuna situația pentru vizitatorii țării.

Acesta poate fi cumpărat direct de la compania feroviară germană de stat Deutsche Bahn sau de la furnizorii de transport local sau regional.

Vă puteți înscrie pentru abonamentul lunar fie online, prin intermediul site-ului sau al aplicației lor, fie personal, la un centru de servicii. Dar biletul este în mare parte digital, biletele pe hârtie fiind acceptate doar până la sfârșitul anului 2023. În schimb, călătorii își pot prezenta abonamentul cu ajutorul telefonului sau cu un card special.

Studenții pot obține Deutschlandticket la un preț mai mic, dar vor trebui să aștepte până la 1 iunie pentru a evita să li se factureze întreaga sumă lunară de 49 de euro.

Cum funcționează noul abonament de transport public din Ungaria?

În prezent, în Ungaria sunt disponibile două noi tipuri de carduri de călătorie.

Cardul național de călătorie vă permite să folosiți toate liniile de autobuz și de tren din Ungaria operate de companiile feroviare MÁV-START, MÁV-HÉV și GYSEV, precum și serviciile companiei de autobuze Volánbusz.

Singura excepție o reprezintă serviciile municipale. Astfel, pentru a lua trenul în Budapesta, de exemplu, va trebui să cumpărați un bilet suplimentar sau un abonament de călătorie specific. Cu toate acestea, le puteți folosi pentru a prinde trenurile interurbane și serviciile de autobuz care ajung în Budapesta.

Ungaria a introdus, de asemenea, legitimații de călătorie pe județe, care vă permit să folosiți serviciile de autobuz și de tren într-unul dintre cele 19 județe ale țării.

Cât costă cardurile de călătorie din Ungaria?

Cardul național de călătorie costă în jur de 49 de euro pentru 30 de zile, iar studenții beneficiază de o reducere masivă de 90 % din preț.

Cardul de călătorie național costă mai puțin, aproximativ 25 de euro, și beneficiază, de asemenea, de o reducere de 90% pentru studenți. În cazul în care călătoria dvs. trece granița în alt județ, va trebui să cumpărați două permise, ceea ce face din cardul național de călătorie o opțiune mai ieftină.

Pot turiștii să cumpere abonamente pentru transportul public din Ungaria?

Un abonament județean sau național la preț întreg poate fi achiziționat și de către cetățenii străini, astfel încât, dacă intenționați să faceți o călătorie prelungită în Ungaria, ar putea fi o investiție utilă pentru călătorii internaționali.

Dacă sunteți eligibil pentru un tarif redus, de exemplu, cu o legitimație de student valabilă, o puteți obține și ca cetățean străin.

De unde puteți cumpăra abonamente pentru transportul public din Ungaria?

Cele două bilete sunt disponibile la peste 1.100 de puncte de vânzare din întreaga țară, inclusiv la casele de bilete MÁV-START, la automatele de vânzare și în aplicația MÁV, la casele de bilete Volánbusz, la bordul autobuzelor și la casele de bilete GYSEV.

Puteți găsi o hartă care arată unde puteți cumpăra bilete aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE