Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai bogată țară din Europa marchează al treilea an de transport public gratuit. Cum este posibil acest lucru

Luxemburg este statul european care oferă de trei ani acces gratuit la transportul public. Deloc surprinzător, la aniversarea acestei inițiative publice inedite și aparent foarte costisitoare, aproape toți cei care folosesc tramvaiele, autobuzele și trenurile din micul stat UE spun că sunt mulțumiți de ea.

"Din moment ce este gratuit, este mai ușor să iei rapid o decizie, să alegi între transportul public și mașina personală. Acest lucru înseamnă că este foarte pozitiv pentru mediu și practic", a declarat un bărbat care folosește transportul în comun.

Cum este finanțat transportul în comun?

Țara este cea mai bogată din Europa, dar și populația sa este redusă. Există doar aproximativ 640.000 de cetățeni, iar fiecare dintre ei, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, valorează aproximativ 99.900 de euro pe an, potrivit celor mai recente date ale Băncii Mondiale din 2021. Drept comparație, fiecare cetățean din Franța vecină, are în medie doar 35.200 de euro pe an.

Cu toate acestea, transportul gratuit are un preț; banii contribuabililor îl finanțează în cele din urmă - dar acest lucru îl face mai echitabil, explică ministrul Mobilității și Lucrărilor Publice.

"Există o mai mare echitate în acest sens, deoarece, evident, cei care plătesc puține taxe nu plătesc nimic sau foarte puțin în acest sistem, este într-adevăr gratuit. Iar cei care plătesc mai multe taxe, evident, au un preț care este poate puțin mai mare", a declarat François Bausch, ministrul Mobilității și Lucrărilor Publice.

Luxemburg promovează transportul în comun, de asemenea, ca o modalitate de combatere a poluării și a schimbărilor climatice prin atragerea oamenilor de la vehicule la trenuri și autobuze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE