Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pachete low-cost pentru a călători cu trenul. Ce furnizori feroviari europeni oferă rute economice

Trenurile emit de șase ori mai puține emisii decât avioanele pe rutele populare, dar sunt cu 49% mai scumpe, potrivit unui studiu realizat în 2021 de grupul de consumatori britanic Which. Acest avantaj de preț îi face pe oameni să aleagă avionul, deși nu reprezintă o variantă sustenabilă. 

În întreaga Europă, companiile de trenuri low-cost deschid noi rute. Și tocmai la timp, în condițiile în care guvernul francez a interzis zborurile pe distanțe scurte în 2022 - ceea ce face ca trenurile low-cost să fie cu atât mai necesare.

La fel ca și companiile aeriene cu buget redus, acestea oferă tarife ieftine, fără costuri suplimentare. Spre deosebire de companiile aeriene de buget, ele nu contribuie la încălzirea planetei.

Ce rute europene au călătorii cu trenul la preț redus?

Este posibil să obțineți bilete de tren ieftine pe aproape toate rutele europene dacă urmați câteva sfaturi simple. Dacă vă rezervați din timp și nu alegeți orele de vârf, vă puteți asigura o ofertă avantajoasă chiar și la trenurile premium, potrivit Euronews Travel.

De asemenea, guvernele introduc o serie de programe pentru a încuraja călătoriile pe calea ferată. Germania a relansat recent biletul său ieftin pentru călătorii regionale, în timp ce Spania a introdus bilete gratuite pe diferite rute. În cadrul unui program anunțat la începutul acestei săptămâni, UE oferă tinerilor 35.000 de abonamente gratuite la tren.

Dar există, de asemenea, un număr tot mai mare de furnizori de trenuri care se comercializează în mod explicit ca alternative "economice". La fel ca numeroase companii aeriene low-cost, aceștia au uneori limite de bagaje și taxe pentru extra, cum ar fi punctele de încărcare, așa că merită să verificați înainte de a pleca.

Ouigo: Cea mai bună companie de trenuri ieftine din Franța

Ouigo - înființată ca o ramură bugetară a furnizorului național al Franței, SNCF - operează trenuri de mare viteză cu costuri reduse între Paris și marile orașe, inclusiv Lyon, Avignon, Aix, Marsilia, Cannes, Nisa, Nimes, Montpellier, Bordeaux, Toulouse, Rennes, Angers, Nantes, Strasbourg.

Cât costă biletele de tren Ouigo?

Tarifele pornesc de la doar 10 € dacă sunt rezervate în avans, dar pot fi mult mai mari dacă sunt cumpărate în ziua călătoriei. Potrivit motorului de căutare a zborurilor Skyscanner, un zbor mediu între Paris și Lyon în luna martie vă va costa 65 de euro. Un zbor între Paris și Marsilia vă va costa 39 de euro. Ouigo oferă tarife mai ieftine pe ambele rute, începând de la 10 euro.

Ouigo percepe taxe suplimentare pentru bagaje?

Precum companiile aeriene de buget, Ouigo percepe diverse, inclusiv 2 euro în plus pentru un scaun cu priză electrică. Bagajul este strict limitat la un singur obiect de maxim 36 x 27 x 15 cm și un obiect de maxim 55 x 35 x 25 cm, inclusiv mânere și roți. Nu există restricții de greutate.

Spania: Avlo, pentru opțiuni "de bază", dar cu costuri reduse

Avlo este filiala de buget a furnizorului spaniol de trenuri Renfe. Aceștia operează servicii de mare viteză care circulă cu 300 km/h între Madrid, Zaragoza și Barcelona. Biletele pentru aceste servicii pornesc de la 7 euro, sau 5 euro pentru copiii sub 14 ani.

Există o singură clasă - tariful de bază. Aceasta este semnificativ mai ieftină decât zborul cu avionul. Zborurile medii costă în jur de 30-60 de euro pentru aceeași rută între cele mai mari două orașe din Spania.

Avlo percepe taxe suplimentare pentru bagaje?

Pasagerii Avlo au dreptul la un bagaj de mână, cu dimensiuni maxime de 36x27x25 cm, fără limită de greutate, și la un bagaj de cabină, cu dimensiuni maxime: 55x35x25 cm. Puteți achiziționa un bagaj suplimentar pentru 10 euro la casa de marcat sau 15 euro în stație.

Trenuri de buget din Italia: Italo rules pentru opțiuni ieftine și de mare viteză

În Italia, trenurile Italo sunt operate de o companie privată care concurează cu furnizorul feroviar național. Aceasta operează alternative feroviare foarte ieftine. Biletele de la Florența la Roma și de la Milano la Veneția încep de la 10,90 euro. Un zbor mediu pentru luna martie pentru aceste opțiuni vă va costa în jur de 45 de euro.

Biletele de la Milano la Roma și de la Roma la Veneția vă vor costa 19,90 euro. În comparație, zborul mediu în luna martie va costa în jur de 20-30 euro.

Italo percepe taxe suplimentare pentru bagaje?

Prețul biletului include bagajele și nu există nicio limită în ceea ce privește numărul și mărimea bagajelor pe care le puteți lua la bord.

Trenul de Londra și Edinburgh: Lumo este soluția

Compania oferă o linie complet electrică pe coasta de est a Londrei către Edinburgh. Tarifele încep de la 37 de lire sterline (42 de euro). În comparație, un zbor mediu vă va costa între 35 și 70 de euro.

"Lumo este un operator feroviar 100% electric care circulă între Edinburgh și Londra pe linia principală de pe coasta de est. Cele mai recente statistici ale noastre arată că se eliberează doar 0,006 kg CO2e per pasager pe kilometru, ceea ce este de 40 de ori mai puțin decât cele 0,24587 kg CO2e per pasager pe kilometru pentru călătoria cu avionul", spune un purtător de cuvânt.

De asemenea, modelul de transport de la oraș la oraș elimină timpul și costurile necesare pentru a ajunge și a pleca de la aeroporturi.

"Modelul nostru de stabilire a prețurilor a încurajat acum peste un milion de clienți să ia trenul între capitale, mai mulți oameni luând trenul decât avionul între Edinburgh și Londra, pentru prima dată în ultimele decenii", a declarat Lumo.

Lumo percepe o taxă suplimentară pentru bagaje?

Toți clienții pot aduce la bord maximum o geantă mică și o valiză. Geanta mică trebuie să încapă pe suportul de deasupra capului, în timp ce geanta mare nu poate depăși 63 x 41 x 27 cm.

De ce să călătoriți cu trenul?

Renunțarea la călătoriile cu avionul este una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate întreprinde o persoană pentru a-și reduce amprenta de carbon, alături de renunțarea la conducerea unei mașini cu motor cu combustie, reducerea consumului de energie în gospodărie și o alimentație bazată pe plante.

Conform Flight Emission Map, un calculator de carbon de renume, un zbor dus-întors între Atena și Londra va elibera 622 kg de dioxid de carbon - sau de aproximativ șase ori mai mult decât emisiile anuale ale unei persoane din Burundi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE