Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Saună în mijloacele de transport în comun. Lipsa aerului condiționat creează nemulțumiri în rândul călătorilor

Lipsa aerului condiționat face ravagii în mijloacele de transport în comun din Capitală, în condițiile în care pe timpul zilei sunt temperaturi extrem de ridicate. Pasagerii spun că se simt ca într-o saună în tramvaie. Nici în trenuri situația nu este mai roz. Reprezentanții CFR spun că instalațiile de aer condiționat nu funcționează la parametri normali, tocmai din cauza temperaturilor extreme.

Societatea de Transport București este compusă din 2.155 de vehicule. Pentru că achizițiile au fost puține în ultimii ani, parcul de tramvaie, autobuze și troleibuze este vechi. Procentul mijloacelor de transport echipate cu aer condiționat este mic, iar asta se simte în fiecare vară.

  • 483 de tramvaie, dintre care circulă 292.
  • 265 de troleibuze, dintre care 181 pe traseu.
  • 1.534 de autobuze, dintre care circulă 1.311.

Ce spun pasagerii din mijloacele de transport în comun

„Când cobori din acest tramvai este ca și cum ai ieși dintr-o saună. 90% dintre tramvaiele din București și peste 40% dintre troleibuze nu au aparatură de aer condiționat”, spune un călător.

Bucureștenii care circulă cu tramvaiul se plâng din cauza căldurii din autovehicule.

„În cele vechi este groaznic, e saună. Nu se poate călători. Nu mă plâng eu, pentru ca nu sunt așa de înaintat în vârstă, dar sunt oameni cardiaci sau cu probleme de sănătate. Mai ales pe căldurile astea, să nu ai aer condiționat... Niciun tramvai nu are așa ceva”, a spus un alt călător.

La fel se întâmplă și cu cei care circulă cu trenul.

„N-am avut aer condiționat, dar am deschis toate geamurile. Căldură, bineînțeles și e obositoare”, atrage atenția un călător aflat în gară.

Reprezentanții CFR susțin că au apărut aceste probleme, din cauza caniculei, iar instalațiile de climatizare nu mai funcționează în parametri normali, dacă la nivelul șinelor valorile ating maxime de 50 de grade Celsius. CFR Călători susține că va continua procesul de modernizare a materialului rulant și va modifica parametrii zonei climatice pentru funcționarea instalațiilor de climatizare în condiții extreme de vară.

Între timp, angajații CFR au mai multe recomandări pentru călătoriile fără aer condiționat.

Recomandările CFR pentru călători în timpul zilelor caniculare

• să se hidrateze permanent şi să aibă cel puțin o sticlă cu apă în bagaj;

• să aibă medicația necesară în caz de nevoie;

• să alerteze imediat personalul de tren, dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE