Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incertitudinile din bugetul de stat. Analist economic: Eu nu cred că vom avea o creștere de 3,4% în 2024

Ne apropiem de finalul anului, însă coaliția de guvernământ nu pare să fi ajuns la consens asupra subiectelor importante pentru 2024. Salariul minim, creșterile de salariale pentru demnitari, pensiile speciale pentru aleșii locali și salariile profesorilor sunt teme asupra cărora PSD și PNL nu par a se fi înțeles.

Analistul economic Adrian Negrescu s-a arătat sceptic față de o creștere a economiei, prognozată de guvernanți, de 3,4%.

„PIB-ul nominal a rămas să crească cu 150 de miliarde de lei față de 2023, asta înseamnă undeva la 30 de miliarde de euro, adunați din taxe, impozite și venituri fiscale. Ar trebui ca economia să se ridice la nivelul așteptărilor autorităților în ceea ce privește încasările. Mă îndoiesc că se va întâmpla așa. După cum vedem, de zece luni încoace producția industrială scade în România. Comerțul, principalul motor al economiei, e din ce în ce mai gripat – oamenii consumă din ce în ce mai puțin bunuri și servicii, astfel că sunt foarte curios de unde vor aduna atâția bani. Poate din creșterile din taxe.

Eu nu cred că vom avea o creștere de 3,4% în 2024, decât doar dacă dăm drumul din nou inflației, adică să umflăm din nou PIB-ul prin creșteri de prețuri și tot felul de artificii prin care să dăm senzația că avem o economie mai puternică când de fapt este un val de prețuri care generează această creștere. Eu cred că va fi o la jumătate față de ce vedem aici, pentru că într-adevăr ne uităm la ce se întâmplă în context europeani, dar principalii noștri parteneri comerciali, 70% din exporturile României se duc către țările europene din vestul Europei.

Sper să nu cădem în aceeași capcană în care am căzut și în 2023, când am făcut un buget de asemenea foarte umflat, cu foarte multe venituri care nu s-au dovedit reale și am ajuns la acest deficit bugetar record în ultimii ani. Depinde cum va reuși Guvernul să să creeze acele artificii financiare.”, a spus Adrian Negrescu la Euronews România.

„Un prim draft”

Alexandru Nazare, senator PNL și fost ministru al Finanțelor, a spus că vorbim despre un prim draft, iar bugetul va fi aprobat săptămâna viitoare.

„În primul rând, aș spune că avem de-a face cu un prim draft. E prima zi în care aceste cifre intră într-o consultare publică. Avem primele date concrete despre care putem discuta. Până acum n-aveam, nimic, n-aveam informații. Bugetul se consideră aprobat undeva posibil săptămâna viitoare, când se vor termina integral procedurile de aprobare în Parlament. Cred că sunt multe lucruri care mai pot fi îmbunătățite în acest buget până la momentul în care va fi aprobat. Văd și lucru bune, văd și lucruri mai puțin bune. Un lucru bun și foarte important și de strategie este că traiectoria de ajustare fiscală a fost cumva împinsă în 2027 și cred că aici era o tensiune majoră.

O ajustare bruscă pentru 2025 chiar sau și 2026 cred că ar fi fost foarte greu de suportat pentru toată lumea, pentru economie, pentru mediul privat, pentru absolut toată lumea a fost foarte greu să facem o ajustare bruscă, dat fiind că iar o să revenim de la un nivel al deficitului destul de sus, undeva 6% în acest an.

Cred că va trebui să avem mai multe explicații legate de modul în care se constituie veniturile. Avem un număr de instrumente care ar trebui cumva operaționalizate într-un timp foarte scurt, pentru că despre factura electronică se vorbește de ani de zile, dar funcțională nu e”, a spus Alexandru Nazare.

„Nu este un buget sustenabil”

Deputata USR Cristina Prună spune că nu este un buget sustenabil.

„Din punctul meu de vedere nu este un un buget sustenabil din două mari motive. În primul rând, pentru că bugetul acesta crește în continuare cheltuielile. Avem o creștere cu aproape 10% cu 58 de miliarde de lei, a cheltuielilor comparativ cu anul trecut, ceea ce nu este deloc un lucru bun, pentru că Guvernul ne spunea prin vocea lui Marcel Ciolacu, dar și prin vocile altor lideri, că vor strânge cureaua. Ori noi nu vedem în acest buget unde se strânge cureaua. În al 2-lea rând, construcția bugetară se bazează pe o creștere economică mult prea optimistă de 3,4%, în condițiile în care Comisia Europeană ne spunea de un zi că creșterea economică a României pe anul 2023 va fi de 2,2%.

Mai mult decât atât, de ce mă îngrijorează această creștere economică nerealistă? Uitați-vă la toate taxele care au fost aplicate pe economia privată pe umerii oamenilor care muncesc foarte mult în economia privată. Și anul acesta vor mai fi o serie de taxe și la începutul anului viitor și unde tocmai pe acei oameni care muncesc, care au mici firme, PFA-uri, microîntreprinderi, chiar și multinaționalele vor fi taxate. Taxele pe muncă rămân în continuare la un nivel foarte, foarte mare”, a spus Cristina Prună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE