Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile asigurărilor RCA cresc din nou. Cât vor plăti șoferii în 2024 și ce firme sunt pe piață

Update: Polițele RCA vor înregistra o creștere ușora în 2024. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul oficial noile tarife de referință pentru asigurări, pentru următoarele șase luni.

Pentru șoferii cu vârste de 30 de ani sau mai puțin, autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prognozat un tarif de referință RCA de 4.747 de lei pentru această categorie, de la 4.709 lei în luna februarie a acestui an. Aceste prețuri se aplic pentru șoferii care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.

De altfel, pentru mașinele cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 cmc, se înregistrează cea mai semnificativă creștere. Această categorie are un tarif de referință de 1.939 de lei, față de 1.822 de lei.

Știrea inițială: Prețurile asigurărilor RCA ar putea crește de anul viitor, potrivit unei analize făcute de Consiliul Concurenței. Documentul arată că scumpirea ar putea fi o consecință a dezechilibrului dintre cerere și ofertă.

Această situație ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA, fie la o scădere a cererii din cauza contextului economic și geopolitic actual.

”Ele vin din modul cum funcţionează şi cum e reglementată industria de asigurări la noi. Nu văd o legătură directă cu criza. Dacă la energie şi la alimente e clar că vorbim de combaterea efectelor inflaţiei asupra populaţiei, la RCA sunt probleme de funcţionare, de reglementare a pieţei. Avem o plafonare, va expira în curând.

Avem câteva luni să venim iarăşi cu soluţii care să permită funcţionarea normală a pieţei, aşa cum funcţionează ea în restul Uniunii Europene, pentru că restul Uniunii nu are măsurile astea de intervenţie. La ei n-a fost nevoie de aşa ceva. Dacă pe zona de energie şi pe alimente toată Uniunea Europeană a avut măsuri de intervenţie, la RCA suntem noi”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

În ultimii ani, prețurile asigurărilor RCA au crescut constant, ca urmare a ieșirii de pe piață a doi asiguratori importanți: City Insurance în 2021 și Euroins la începutul acestui an.

După falimentul Euroins, tarifele RCA au fost plafonate până la finalul anului, la valoarea celor stabilite de asigurator.

Ce firme RCA sunt pe piața din România

 • Allianz-Ţiriac Asigurări SA
 • Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA
 • AXERIA IARD SA Lyon
 • ERGO ASIGURARI SA
 • Grawe Romania Asigurare SA.
 • Generali Romania Asigurare Reasigurare SA
 • GOTHAER ASIGURARI REASIGURARI
 • Groupama Asigurări SA
 • HD Insurance LTD Nicosia
 • Omniasig Vienna Insurance Group SA.
 • UNIQA ASIGURARI SA RA

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE