Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii prudenți ar putea păstra bonusul pentru polița RCA timp de trei ani chiar și dacă își schimbă mașina

Șoferii care conduc prudent în trafic își vor putea păstra bonificația bonus-malus timp de trei ani de la încheierea ultimei polițe de asigurare RCA chiar dacă își schimbă mașina. Aceasta este modificarea legislativă propusă de senatorul USR Cristi Berea, relatează Agerpres.

Parlamentarul a amintit că "sistemul bonus-malus este un mecanism prin care şoferii prudenţi şi disciplinaţi primesc o reducere de preţ pentru asigurarea RCA”.

”Raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut, ci cu aptitudinile de a şofa şi cu prudenţa în trafic. Astfel, acesta nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul. Un şofer este disciplinat, atent şi precaut indiferent de maşina pe care o conduce, iar comportamentul responsabil trebuie încurajat şi răsplătit”, a afirmat Cristi Berea.

Astfel, pe baza bonificaţiilor oferite prin mecanismul bonus-malus, şoferii prudenţi vor putea beneficia de preţuri mai mici la asigurarea RCA, timp de 3 ani, prevede proiectul senatorului USR.

Actuala legislație prevede că bonificaţia obţinută de şoferi prin sistemul bonus-malus este anulată în momentul în care îşi schimbă autovehiculul.

Cum funcționează sistemul bonus-malus

Sistemul bonus-malus e format din categoria de bază B0, ce este atribuită unui asigurat nou, fără istoric în asigurare, plus opt clase de bonus și opt clase de malus. La stabilirea reducerilor sau a penalizărilor, asigurătorii RCA vor lua în calcul accidentele pentru care se plătesc daune și pentru care conducătorul este responsabil parțial sau total în ultimul an de dinaintea intrării în vigoare a contractului RCA, potrivit Avocatnet.ro.

Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România stabilește că bonusul maxim constă într-o reducere cu 50% a prețului asigurării RCA, în timp de penalizarea maximă înseamnă majorarea prețului cu 80%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE