Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OFICIAL: Valabilitatea polițelor Euroins va fi prelungită până pe 8 decembrie

Valabilitatea polițelor Euroins va fi prelungită cu încă trei luni, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern din 31 august. Anterior, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de OUG prin care propune prelungirea cu trei luni a valabilității polițelor de asigurare RCA emise de Euroins. Astfel, noul termen de valabilitate este 8 decembrie.

Motivul acestei modificări ar fi existența unui ”real pericol în ceea ce privește scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto”, potrivit proiectului de OUG.

Prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă trei luni, adică până pe 8 decembrie. Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de poliție RCS emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere î asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul național auto”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, despre prelungirea valabilității polițelor: ”Prevenim un real pericol”

De asemenea, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că a fost prelungită valabilitatea poliţelor încheiate de asigurători aflaţi în insolvenţă cu 90 de zile, pentru a proteja 17% din parcul naţional auto.

"În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăţi de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanţelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a poliţelor de asigurare/reasigurare", se arată într-un mesaj publicat de Ministerul Finanțelor, pe pagina de Facebook..

Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

"În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asigurătorului cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvenţă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă", a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina de socializare.

ASF a propus prelungirea polițelor Euroins

Inițial, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea denunțării polițelor emise de compania Euroins cu 90 de zile, până pe 8 decembrie. Termenul vechi era 8 septembrie. Informația a fost furnizată în exclusivitate la Euronews de Valentin Ionescu, director general Sector Asigurări - Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Având în vedere evoluțiile din piața asigurărilor și în scopul protecției consumatorilor, ASF a propus prelungirea valabilității polițelor. Deci, dacă această propunere pe care noi am înaintat-o Guvernului, de proiect de ordonanță de urgență va trece, denunțarea polițelor RCA se va face undeva la începutul lunii decembrie. Noi am propus o prelungire cu încă 90 de zile”, a explicat directorul general din cadrul ASF, la Euronews România.

Ionescu a motivat că propunerea a fost făcută pentru ca ASF să vină în întâmpinarea persoanelor care dețin poliție de asigurare Euroins, compania care a intrat în faliment.

”Să venim cu soluții, pentru că erau mai multe polițe care rămâneau în vigoare la începutul lunii septembrie. Au fost denunțate destul de puține, că vorbim de denunțare în această perioadă.

În urma analizelor făcute, în urma schimbului de informații pe care noi le-am avut cu Fondul de Garantare, văzând că nu sunt foarte multe denunțări și că rămân, totuși, multe polițe în vigoare, am venit după analiza pe care am făcut-o internă, am venit cu această propunere de prelungire a denunțării polițelor în loc de 8 septembrie, să avem 8 decembrie.

Deci încă 90 de zile. Repet, dacă acest proiect va trece și va fi promovat”, a mai precizat reprezentantul ASF.

Valentin Ionescu a mai precizat că ASF a făcut această propunere, iar Ministerul de Finanțe promovează proiectul pentru a fi aprobat de Guvern.

Care sunt pașii pentru a denunța polița Euroins

”Este adresă de email disponibilă pe site-ul CITR. Există și un ghid al consumatorului pe site-ul CITR, cu toate procedurile legale care trebuie făcute.

Recomandarea mea este către cei care vor să-și denunțe polițele, să facă acest pas, dar nu trebuie neapărat să aștepte vreun accept, pentru că denunțarea este unilaterală după care să dovedească că a făcut această informare companiei, adică CITR-ului, și să meargă către FGA. Toate datele sunt pe site-ul FGA adrese de email, formulare care trebuie completate. Nu, nu este nimic complicat”, a explicat Valentin Ionescu, la Euronews România.

Clienții care și-au făcut asigurare RCA la Euroins își recuperează cu greu banii mai ales după ce compania nu mai poate fi contactată. Conform procedurii, asigurații pot denunța polița RCA până pe 8 septembrie, doar după ce trimit către Euroins un mail cu toate datele clientului și contractului.

Apoi cu acceptarea denunțării din partea Euroins, fiecare asigurat se poate adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru recuperarea sumei de bani alocată lunilor rămase neasigurate. Însă pentru foarte mulți asigurați răspunsul de la Euroins nu a mai venit. Adresa de email reziliere@euroins.ro nu mai funcționează. Vă reamintim că polița este valabilă doar până pe 8 septembrie.

Până în acest moment Fondul de Garantare a restituit banii a peste 7.500 de clienți, plățile efectuate însumând aproape 27 de milioane de lei. În ultimii ani, după insolvența a patru companii de asigurări, fondul totalizează peste 400 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE