Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul ciocolatei lasă un gust amar. Bobul de cacao a atins un preț record din cauza fenomenelor climatice

Veste amară pentru iubitorii de ciocolată. Prețul mondial la cacao a atins un nou record, în condițiile în care fenomenul El Nino afectează culturile din Africa de Vest.

La bursa de materii prime de la New York, tona de cacao a fost cotată săptămâna aceasta la 5.874 de dolari. Costul ingredientului cheie pentru fabricarea ciocolatei s-a dublat de la începutul anului trecut. Este foarte posibil ca prețurile istorice să limiteze creșterea veniturilor în acest an pentru ciocolatieri.

Istoria ciocolatei

Dacă nu-ți poți imagina viața fără ciocolată, ai noroc că nu te-ai născut înainte de secolul al XVI-lea. Până atunci, ciocolata exista doar pe continentele americane, într-o formă foarte diferită de cea actuală.

Olmecii, aztecii și mayașii venerau bobul de cacao. Aveau chiar zei ai bobului de cacao, pe care îl foloseau ca monedă de schimb, dar și în prepararea unor băuturi amărui.

Conchistadorii au fost cei care au adus bobul de cacao în Europa. L-au îndulcit și l-au transformat într-o băutură de lux, pentru elite.

Datorită Revoluției Industriale, producția de ciocolată a devenit mai rapidă și mai ieftină și, astfel, accesibilă tuturor claselor sociale.

Ciocolatierul englez Joseph Fry a reușit să prepare primul baton de ciocolată. 30 de ani mai târziu, o companie elvețiană scotea la vânzare ciocolata cu lapte.

În România, prima fabrică de ciocolată a fost înființată la București, în 1891. 20 de ani mai târziu, Jean Neuhaus Jr. inventa pralinele belgiene. În aceeași perioadă, și ciocolateria din satul Vinga de lângă Timișoara a început să producă praline, potrivit specialistei Roxana Cionca.

Roxana Cionca, director executiv ciocolaterie: "În aceeași perioadă au început și ei, doar că noi am pierdut cumva startul prin naționalizarea business-urilor. Belgienii, fiind o țară foarte mică, cred că au înțeles foarte bine. Au fost foarte vizionari și au înțeles că au nevoie de a crea un produs sau ceva ca să-i atragă pe oameni și să fie ceva reprezentativ pentru Belgia."

Cum sunt afectați ciocolatierii

Deși se așteptau la noi majorări ale prețului bobului de cacao, ciocolatierii din toată lumea sunt îngrijorați pentru viitorul afacerii lor.

Roxana Cionca, director executiv ciocolaterie: "Toată ciocolata veritabilă va avea un cost mai ridicat, ce se va simți la consumatorul final. Ne este foarte greu pentru că facilitățile fiscale nu ne ajută să ne putem dezvolta."

În 2021, România era al 35-lea cel mai mare exportator de ciocolată din lume, respectiv al 22-lea cel mai mare importator, potrivit ReportLinker.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE