Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai bună slănină, premiată la festival în Cluj. Produsele din porc de Mangalița sunt la mare căutare

Producători locali de carne din diverse regiuni ale țării se întrec, zilele acestea, la Cluj-Napoca pentru titlul de cea mai gustoasă slănină făcută de ei. În această perioadă, slănina provenită de la porcii sacrificați în timpul sărbătorilor a atins momentul perfect de maturare. Clienții care merg la Festivalul Slăninei găsesc, acolo, produse naturale din porc de Mangalița.

La Festivalul slăninii sunt peste 20 de producători locali de carne, dar și de branză.

Femeie: ”Acum aleg, dar data trecută, la altă manifestare am luat mai multe feluri de branză și nu ne-au dezamăgit”

Femeie: ”Un pic de ceafă crud afumată și asta o mâncăm așa crudă”

VEZI GALERIA
3 imagini

Aurora are 62 de ani și merge la toate târgurile tradiționale din țară. Timp de 10 ani, a câștigat premiul pentru cea mai bună slănină produsă local, iar acum speră să obțină din nou titlul. Aurora prepară patru feluri de slanină: în saramură, afumată, uscată sau fiartă.

Carnea provine de la ferma proprie din comuna clujeană Mânăstireni. Se ocupă singură de aproape 100 de porci, 570 de oi și 60 de vaci.

Aurora: ”Avem aici o slanină de Mangalița care este slanină tradițională foarte bună și cea mai apreciată slanină. Se topește în gura efectiv. Cu asta am luat locul întâi la festivalul slăninii de foarte multe ori.

Zahărul, ingredientul prin care carnea își păstrează culoarea

Mihai a venit până la Cluj-Napoca tocmai din Covasna, din Sfântu Gheorghe, unde are o fermă cu 50 de porci. Bărbatul se ocupă si de cresterea animalelor, și de gătirea preparatelor din carne de mangaliță. Are toate tipurile de slanină, de la cea afumată cu lemn de fag, până la cea condimentată cu boia.

Kovacs Mihai: ”Asta este o ceafă mangalița cum se vede. Este un produs care este făcut cu sărare uscată și cu condimente. Vedeti cum este culoarea cărnii. La sărare punem un pic de zahăr care nu lasă să se schimbe culoarea cărnii”

Festivalul Slăninii se află la cea de a 13-a ediție. Fermierii spun că se simt sprijiniți să își vândă produsele, dar că se simt și apreciați.

Kovacs Ferenc, organizator: Reporter: Care este povestea acestui mic festival? De unde a pornit?

A pornit de la discuții de genul: «e bun, nu este rea slănina asta, dar sa vezi tata ce slanina face», de la o discuție din asta a pornit. Transilvania în sine este o mică minune în ceea ce s-a întâmplat în ultimele sute de ani pentru ca este o fuziune gastronomică”

Un kilogram de slănină poate costa între 50 și 60 de lei. Evenimentul din Cluj- Napoca durează 4 zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE