Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul vânător de mine și-a încheiat prima misiune. E prima navă militară cumpărată de Armata Română în ultimii 18 ani

Prima navă militară cumpărată de Armata Română în ultimii 18 ani, vânătorul de mine Ion Ghiculescu, a intrat în serviciul Forțelor Navale și a finalizat deja prima misiune. Deocamdată este vorba doar despre operațiuni de monitorizare și cercetare a minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina.

Nava vânător de mine Ion Ghiculescu a costat Armata română aproximativ 75 de milioane de euro și este prima din pachetul de două vânătoare care vor executa misiuni de identificare și neutralizare a minelor marine care plutesc în Marea Marea Neagră.

La o lună de când a intrat în serviciul Forțelor Navale Române, vânătorul de mine sublocotenent Ion Ghiculescu este gata de acțiune. Misiunile care vor fi făcute în perioada următoare vor consta în identificarea, clasificarea și detecția minelor marine urmând ca misiunile de neutralizare a acestor obiecte explozive care plutesc încă în derivă în Marea Neagră să fie făcută tot de scafandri EOD, până la punerea în funcțiune a sistemului seafox care acționează cu drone telecomandate

Denis Giubernea, comandantul vânătorului de mine: ”Sea fox practic identifică și neutralizează obiectele pe care noi le clasificăm ca fiind mine. Prin drone telecomandate putem identifica orice tip de mine, apoi trimițând un alt tip de dronă tot telecomandată care se autodistruge în preajma sau la contactul acelei mine”.

Echipajul noului vânător de mine, instruit de Marina Regală britanică

Cei peste 40 de marinari militari de la bord au fost instruiți de o structură a Marinei Regale Britanice. Printre ei este și Denisa, o tânără de 24 de ani, comandanta grupului de luptă navigație și observare.

Aspirant Denisa Mihăescu, comandant al grupului de luptă, navigație și observare: ”Eu trebuie să mă ocup ca navigația să fie tot timpul în siguranță, iar domnul comandant trebuie să fie informat de către mine referitor la tot ce ține de navigație, condiții hidrometeorologice și pericolele care se pot ivi pe mare. Trebuie să fim din ce în ce mai pregătiți, mai curajoși, mai motivați”

Militarii recunosc că războiul izbucnit în țara vecină a adus în Marea Neagră noi primejdii. Nivelul de alertă a crescut, iar antrenamentele în comun cu aliații sunt din ce în ce mai dese.

Răzvan Ozarchievici – comandant grup instalații auxiliare de bord: ”O oportunitate de a învăța ceva nou de la țările noastre aliate, deși toate procedurile cu care lucrează ei, lucrăm și noi. E foarte interesant să comunicăm cu aliații noștri britanici și să vedem exact cum procedează ei.

Un al doilea vânător de mine va fi livrat, cel mai probabil, în luna aprilie. Între timp, militarii care vor face parte din echipaj, vor efectua misiuni de antrenament la bordul vânătorului Ion Ghiculescu. De la începutul invaziei din Ucraina, peste 90 de mine marine au fost identificate în bazinul de vest al Mării Negre, 6 dintre acestea, în apele teritoriale românești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE