Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul vânător de mine al Armatei Române. Nava execută misiuni de protejare a căilor navigabile în apele teritoriale românești

O nouă navă de luptă a intrat în flota militară a României. Este vorba despre vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cumpărat de armata română de la Marina Regală Britanică. Nava va  executa misiuni de protejare a căilor navigabile din apele teritoriale românești, după ce va fi modernizată cu un sonar de cercetare submarină și căutare de mine, dar și cu un sistem de drone pentru anihilarea minelor. 

Vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a făcut parte din flota Marinei Regale Britanice și este primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate de România de la Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Valoarea contractului: 150 de milioane de euro. 

Gheorghita Vlad, șeful Statului Major al Apărării: ”Dorim prin această capabilitate să întărim postura de apărare și descurajare pe flancul estic al alianței nord-atlantice. Este un echipament absolut modern cu posibilități de descoperire a minelor nu doar cele fixe dar și cele derivate.” 

Vânătorul de mine este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, care face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, o lungime de 52 de metri și jumătate și o lățime de aproape 11 metri. Dar, cel mai important, este dotată cu capabilități de luptă contra minelor marine.

Sublocotenent Ion Ghiculescu, prima navă achiziționată de Armata Română

Vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” este prima navă achiziționată de Armata Română după 18 ani de când a fost cumpărată fregata Regina Maria, tot de la britanici. Nava a ajuns în Portul Militar din Constanța însă nu va începe misiunile imediat, va fi supusă mai întâi unui proces de modernizare prin montarea unor sonere de înaltă detecție pentru căutare și cercetare a minelor marine dar și un sistem de drone subacvatice. 

Procedurile de achiziție au fost demarate imediat după ce în Marea Neagră a apărut pericolul minelor marine ce plutesc în derivă. 

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al MaPn: ”După ce Federația Rusă a atacat neprovocat Ucraina, Forțele Navale Romîne și Armata României și-au reorganizat planurile de achiziție de tehnică și armament  dar și planurile de activități, vânătorul de mine care a sosit astăzi în Portul Constanța face parte dintr-un pachet de achiziție de două nave care va întări capabilitățile de luptă împotriva minelor marine din Marea Neagră.” 

Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale: ”O necesitate deosebit de importantă pentru Forțele  Navale Române și pentru armata României în contextul de securitate din zona de responsabilitate a Mării Negre. Astăzi, un număr de 91 de mine marine derivante au fost până  acum în bazinul de vest al Mării Negre.” 

Echipajul de la bord, format din 40 de marinari, s-a instruit timp de mai bine de trei luni alături de militarii din flota regală britanică. 

 Denis Giubernea, comandantul  navei „Sublocotenent Ion Ghiculescu”: ”Misiunea principală este de cercetare la suprafață până la fundul apei, cel puțin la 200 de metri putem vedea fără probleme, sonarul poate fi lăsat la o adâncime de 200 de metri, iar unda amprenta 1.500 de metri în fața navei. Cu toate aceste console pe care le vedeți în acest  moment pornite noi executăm căutarea minelor atât a minelor de fund cît și cele în derive, ulterior mergem la clasificare, să vedem dacă este sau nu o mină.”

Cea de-a doua navă vânător de mine marine va ajunge la Constanța cel mai probabil în primăvara anului viitor. Tot de anul viitor își va începe misiunile și vânătorul de mine sosit acum la Constanța, imediat după modernizare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE