Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul minelor din Marea Neagră. NATO: Există capabilități de detectare a acestora și de detonare

Pericolul minelor din Marea Neagră nu a trecut deși se împlinesc aproape șase luni de război. În plin sezon estival cu mii de turiști pe coasta Mării Negre o mină sovietică a fost neutralizată de bulgari, după ce în martie o alta a fost descoperită de un pescar român. Autoritățile sunt în alertă de-a lungul Coastei Mării Negre. Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană spune că minele se află departe de zona noastră, în apele din apropiere de Odesa. În plus, țările Aliaței Nord-Atlantice din regiune cooperează pentru detectarea și detonarea lor.

Mircea Geaonă: Zonele aflate în NATO sunt în siguranță

Mina distrusă de scafandrii armatei războiul cromâne la scurt timp după ce a început cântărea 20 de kilograme. Dispozitivul a fost găsit de un pescar, la 70 de kilometri distanță de litoral. Apele Mării Negre sunt împărțite de România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia și Georgia. Secretarul General Adjunct al NATO dă asigurări că zonele aflate în NATO sunt în siguranță.

„Există, în mod evident, o anumită cantitate de mine care se află în derivă, cele mai multe sunt concentrate în zona portului Odessa. Rusia și Ucraina au plantat aceste mine. Câteva dintre ele, nu foarte multe, migrează, pentru că aceasta este mișcarea naturală în mare. Există capabilități de detectare a acestora și de detonare și de eliminare a acestora. Există o discuție care continuă, dar ca cineva care vrea să meargă pe litoralul Mării Negre în această vară, vă spun că nu sunt probleme pentru turism”, a declarat Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO.

21 de mine marine au fost descoperite până acum în Marea Neagra, una în apele teritoriale din România, trei în Turcia, 16 în Ucraina și una în Bulgaria. Toate au fost neutralizate însă în continuare, alte câteva sute de mine desprinse din barajele instalate la porturile ucrainene plutesc în derivă în apele mării.

Ultima mină detonă în Bulgaria

Ultima mină detonată a fost vazută de pe o navă civilă în apropiere de coasta bulgară a Mării Negre, pe data de 1 iulie. Armata bulgară spune că era o mină veche sovietică aflată în poziție de luptă. În Bulgaria, pescarii și comandanții navelor sunt îndemnați să semnaleze imediat dacă detectează un obiect ce ar putea fi periculos.

„Chiar dacă nu este sigur că este o mină, este mai bine să i un semnal fals și să-l verifici decât să-l iei cu neglijență și atunci devine o mare problemă. Deci, atunci când un astfel de obiect este reperat, cea mai ușoară opțiune este să sunați la 112”, a precizat Zhivko Petkov, Director Executiv al Administrației Marine din Bulgaria.

Forțele Navale Române, în alertă maximă

Marea Neagră este o importantă arteră comercială pentru mărfuri, care face legătura între Europa și Asia. Pentru a proteja traficul maritim, Forțele Navale Române desfășoară misiuni 24 de ore pe zi cu cinci cuirasate și 2 elicoptere navale.

„Poziția minelor nu este cunoscută, astfel încât comandații de nave să ia cele mai bune decizii pentru a evita acele rute. Acesta este motivul pentru care noi suntem în alertă maximă”, a declarat Căpitan-comandor Daniel Gheorma, comandant al Puitorului de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu.

Turiștii nu se simt intimidați de minele din Marea Neagră

Pe de cealată parte, turiștii de pe litoral conștientizează pericolul minelor, dar nu par să fie afectați de prezența acestora în Marea Neagră, semn că nimic nu le poate strica vacanța.

„Nu este un lucru bun, e destul de periculos, nu mai avem libertate de circulație și chiar și pentru navele comerciale este destul de periculos”, spune un turist.

„E periculos, te poți aștepta din moment în moment cu una lângă tine, acum, cum ți-e norocul”, a mai spus un bărbat.

„Nu intru departe, doar aici la mal. Știam problema cu minele dar nu ne-a gândit să fie un pericol”, a menționat o turistă.

Din cauza războiului, porturile ucrainene la Marea Neagră sunt în continuare blocate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE