Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mult gaz pentru România. Ce spun experții despre începerea extracției în noul perimetru din Marea Neagră

Publicat de: Elena Moldoveanu

Vestea că primii metri cubi de gaze naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră au intrat în sistemul național de transport, nu va aduce mai puține zerouri pe facturile românilor, conform experților în energie. În anii următori, autoritățile române sunt încrezătoare că țara noastră va deveni exportator de gaze naturale. Grecia si Bulgaria și-au exprimat deja intenția de a cumpăra gaz din platoul continental romanesc al Mării Negre.

Primele particule de gaz românesc din Marea Neagră au venit de la peste 130 de kilometri din largul mării. Gazele ajung prin conducte subacvatice la Vadu, în stația de tratare conectată la sistemul național. Producția anuală din perimetrul Midia va asigura 10% din necesarul de consum național.  Zăcămintele Ana şi Doina au o durată estimată de viață între 10 și 15  ani.

Ce spun experții?

Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz, iar conform contractului dintre Black Sea Oil and Gas și statul român gazul extras din Marea Neagră va ajunge cu prioritate în piața autohtonă.

„Din câte știu, există un contract între Black Sea Oil and Gas și Engie pentru livrarea unor cantități de gaze. Cred că este mult mai avantajos să vândă, aici din simplul motiv pentru că gazul va fi mult mai ieftin aici. Cererea e mult mai mare aici, din cauză că nu se mai adaugă tarife de transport, pe care le-ai plăti dacă l-ai cumpăra de undeva din vestul Europei,” a declarat Otilia Nuțu, expert în energie Expert Forum.

Experții în energie sunt de părere că, deocamdată, românii nu vor plăti mai puțin pentru gazele naturale.

„Dacă ar fi vorba de o cantitate mai mare, care să acopere întreg consumul din România, da, dar nu vorbim de o cantitate foarte mare. Ne bucurăm pentru fiecare moleculă de gaz care este extrasă autohton și ea contribuie la o mai mare concurență, având mai mulți jucători în piață,” a explicat Eugenia Gușilov, expert în energie.

România este dependență de gazul rusesc?

Gazul natural a devenit monedă de schimb în războiul pornit de Rusia în Ucraina, având în vedere că toate țările Uniunii Europene sunt, în măsură mai mare sau mai mică, dependente de gazul rusesc. România se află printre țările cu un grad redus de dependență. Potrivit Institutul Național de Statistică, anul trecut am importat gaz rusesc în proporție de 29% din necesar.

Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia este primul din platoul continental al Mării Negre și de altfel singurul în derulare din prezent.

Și companiile OMV Petrom și Romgaz urmează să extragă gaze naturale din Marea Neagră din perimetrul  Neptun Deep, însă nu mai devreme de 2027. În România, zăcăminte de gaze naturale se mai găsesc și la Caragele, în județul Buzău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE