Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen, încrezătoare că România și Bulgaria vor intra în Schengen. ”Vom convinge Austria”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, este convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, relatează agenția APA, citată de Agerpres.

”Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen.

Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen”, a precizat șefa Executivului comunitar, într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles.

La mijlocul lunii ianuarie, Austria anunța că nu e încă de acord cu România în Schengen pe cale terestră. Gerhard Karner a declarat că integrarea cu aeroporturile și navală este „un pas înainte”, dar „e greșit” în acest moment să se dea undă verde pentru aderarea și cu frontierele terestre.

În ultimele luni, UE a implementat mai multe proiecte cu finanțare europeană, cu scopul de a consolida frontierele în România și Bulgaria. De asemenea, a convins Austria”să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim”.

De altfel, Ursula von der Leyen a menționat că în bugetul multianual majorat al UE, care a fost convenit joi, sunt prevăzute resurse suplimentare pentru consolidarea frontierelor.

În decembrie 2023, statele UE au aprobat desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, notează sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE