Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan nu vrea comasarea alegerilor. ”Nu este normal pentru democrație”

Ideea coaliției de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare nu este agreată de primarul general al Capitalei. Nicușor Dan consideră că o astfel de comasare nu ar fi un lucru ”normal pentru democrație”.

Edilul a mai subliniat că este vorba de două chestiuni diferite și, prin urmare, nu este logic să interfereze.

”Eu cred că nu este normal pentru democrație ca două alegeri total diferite să fie comasate, pentru că în alegeri locale discutăm de niște probleme locale ale oamenilor și ei trebuie să fie informați de diverși candidați pe poziții de primari, pe poziții de consilieri locali, de soluțiile pe care le au. În alegerile europarlamentare vorbim de cu totul și cu totul alte subiecte.

Deci, și nu e, nu e logic aceste subiecte să interfereze. Alegerile sunt modul în care cetățenii participă la evoluția țării în care trăiesc și atunci e logic ca ei să fie respectați pentru singurul moment în care își exprimă opinia cu cu privire la direcția în care merge localitatea sau țara în care în care locuiesc.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, că o comasare a alegerilor din România este o soluție bună.

"În ceea ce privește alegerile, eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte greu de gestionat. Și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri”, a declarat președintele României.

”Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției”

Klaus Iohannis a mai subliniat că nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare.

”Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea. Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, a mai spus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE