Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Jurnalistul Euronews Octav Vasilescu, în mijlocul protestelor de la Bruxelles: Fermierii au incendiat cauciucuri și au forțat intrarea în Parlament

Mii de agricultori, care au adus și o mie de tractoare, au protestat în centrul Bruxelles-ului, acolo unde se desfășoară summit-ul extraordinar al liderilor Uniunii Europene. Mai multe bulevarde din oraș au fost blocate.

Fermierii au incendiat cauciucuri și au încercat să forțeze intrarea în Parlamentul European. Oamenii au aruncat cu ouă și sticle în forțele de ordine. Poliția a răspuns cu grenade lacrimogene și cu tunuri de apă pentru a stinge flăcările și a-i dispera pe protestatari.

Protest în fața Parlamentului European

Jurnalistul Euronews Octav Vasilescu se află la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European unde fermierii au încercat să forțeze intrarea.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews: Sunt peste 1000 de tractoare aflate în capitala Belgiei. Traficul este aproape paralizat în Bruxelles. Marea majoritate a protestatarilor se regăsesc aici, în capitala Belgiei. Traficul este aproape paralizat în Bruxelles. Protestatarii au încercat, în prima parte a zilei, chiar să intre în Parlament, însă polițiștii i-au blocat. Staționează în piață, sunt foarte multe tractoare. Unii dintre protestatari sunt pașnici. Speră ca, prin acest protest, să fie luați și mai în serios de liderii europeni.

”Dacă iubiţi Pământul, sprijiniţi-i pe cei care îl gestionează”, scria pe un banner, iar un altul avea mesajul ”No farmers, no food”.

Revolta agricultorilor în mai multe țări

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii.

În acest context au fost deja luate unele măsuri, cum sunt propunerea Comisiei Europene de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene şi relaxarea normelor de mediu referitoare la terenurile necultivate.

În Franţa, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori. Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE