Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Fermierii blochează autostrăzile din jurul Parisului. Protestele s-au extins în Belgia, Italia și Spania

Agricultorii din vestul Europei nu renunță la proteste. Pentru a treia zi la rând, sute de femieri blochează cu tractoare autostrăzile din jurul Parisului.

Manifestațiile s-au extins și în Belgia, Italia și Spania. Emmanuel Macron se pregătește să negocieze cu președinta Comisiei Europene să se renunțe temporar la unele obligații ecologice impuse fermierilor.

FRANȚA

O mie de de fermieri francezi cu sute de utilaje agricole blochează opt autostrăzi care duc în Paris. Fermierii încearcă să împiedice camioanele încărcate cu produse de import, mult mai ieftine decât cele franceze, să intre în capitală. Este blocat și drumul care duce la aeroportul Charles De Gaule. Protestatarii anunță că protestele vor continua pentru o perioadă nedeterminată, în timp ce mulți alți fermieri se îndreaptă spre Paris.

Drumul care duce la aeroportul Charles De Gaule este blocat

În imaginile de la locul protestului, se poate vedea cum fermierii au instalat adevărate tabere și se strâng în jurul grătarelor.

Protestatar: Promisiuni, promisiuni, cuvinte și cuvinte, dar fără fapte. Așteptăm decizii concrete și, în funcție de acestea, vom decide dacă vom debloca drumurile sau nu.

Protestatar: Dacă va fi nevoie, ne vom îndepta și spre Paris. Cred însă că e suficient să blocăm drumurile naționale care duc spre Paris, nu mă interesează să ajung pe Champs-Elysees.

În încercarea de a-i face pe fermieri să renunțe la proteste, premierul Gabriel Attal a sugerat că este dispus să renunțe la propunerile legislative care îi nemulțumesc pe agricultori. Aceștia se plâng mereu de multele taxe și reguli catre le sunt impuse și susțin că Franța exagerează în acest domeniu. Prim-ministrul francez a anunțat și controale astfel încât importurile de produse alimentare să fie strict reglementate.

Manifestațiile s-au extins și în Belgia, Italia și Spania

Gabriel Attal, premierul Franței: Am luat măsuri ferme pentru a asigura suveranitatea agricolă a țării noastre. Spun solemn aici, există și trebuie să existe o excepție agricolă franceză. Sunt lucid. Am o viziune clară în fața acumulării de standarde, în fața deciziilor care vin de sus și uneori de cine știe unde. Vom fi alături (de agricultori n.r.), fără nicio ambiguitate.

SPANIA

Blocajele de pe drumurile din Franța dau mari bătăi de cap transportatorilor. Au fost cazuri în care femierii au oprit camioanele cu numere de înamtriculare străine și au distrus marfa. De exemplu, transportatorii spanioli susțin că înregistrează pierderi de 2 milioane de euro pe zi.

Julio Villaescusa, președintele Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania: În fiecare zi, aproape 12 mii de camioane trec prin punctul de trecere a frontierei La Junquera și alte zece mii, prin punctul de trecere Irun. Pentru transportatorii spanioli, Franța nu este doar o destinație, este și o țară de tranzit.

BELGIA

Protestele agricultorilor se extind și în alte țări din vestul Europei. În Belgia, fermierii au blocat o autostradă care duce spre Bruxelles. Asta în condițiile în care la Bruxelles va avea loc un summit special al Consiliului European. Cei ce lucrează în agricultură spun că vor să fie ascultați și ajutați.

ITALIA

Și agricultorii italieni amenință că vor intra cu tractoarele în Roma, iar zeci de fermieri s-au adunat pe o autostrada de lângă capitală. Și agricultorii italieni denunță lipsa de sprijin din partea statului pentru producătorii locali care au costuri tot mai mari și venituri tot mai mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE