Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parisul, sub presiune: agricultorii amenință că blochează intrarea în oraș. MAE, avertizare pentru cetățenii români

Sunt măsuri de securitate sporite în Franța unde agricultorii pregătesc un protest uriaș și anunță că vor să intre în capitală. Aflat sub presiunea protestelor agricultorilor, guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron acuză ceea ce a numit practicile de concurenţă neloială ale unor parteneri europeni, precum Spania sau Italia.  

Agricultorii francezi au blocat autostrăzi, au deteriorat proprietăţi, inclusiv birouri ale administraţiei locale. Ministerul român de Externe îi informează pe cetăţenii români care se află în Franța că vor fi blocaje pe rutele de acces spre Paris, astăzi, începând cu ora 14.00. Și în țara vecină, Belgia, fermierii au anunțat, astăzi, blocarea drumurilor principale, în diferite puncte cheie. 

Fermierii francezi vor să blocheze livrarea de alimente la Paris, în condițiile în care țara lor este considerată cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană. Totodată agricultorii s-au plâns de concurenţa neloială din partea altor state europene. Ei denunță și faptul că legislația europeană pentru 2023-2027 și anume Politica Agricolă Comună a condiţionat plata directă a ajutorului european de aplicarea criteriilor de mediu începând de anul trecut. 

La aceasta se adaugă și creșterea prețurilor îngrășămintelor și carburanților care au crescut vertiginos în întreaga Europă, în urma invaziei rusești în Ucraina, iar prețurile alimentelor au crescut foarte mult. Noul premier Gabriel Attal, a susţinut un discurs în care a evidenţiat termeni precum independenţă şi suveranitate şi a pus sub semnul întrebării modul de funcţionare a Uniunii Europene.

Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne: ”Niciun tractor nu va intra în Paris sau în marile orașe. În ceea ce privește regiunea Île-de-France, piața Rungis va continua să funcționeze, la fel ca și marile aeroporturi Roissy sau Orly dar și cele din provincii. deci, această poziție defensivă necesită resurse substanțiale. 15.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în acest scop.”

Protestele fermierilor s-au înmulţit în statele Uniunii Europene, printre care  Belgia, Italia,  Grecia, Germania sau Polonia. Ei au denunțat  restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu comunitare, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor care afectează puternic nivelul de trai. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE