Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oferta guvernului pentru fermieri și transportatori: Subvenții pentru motorină și scheme de ajutor

Guvernul a adoptat noi scheme de ajutor pentru fermieri și transportatori, în urma protestelor din ultima perioada. Fermierii vor putea primi câte 100 de euro pentru o vacă, trei porci sau 24 de găini. De asemenea, o parte din creșterea accizei la motorină se va întoarce către fermieri și transportatori și, în plus, își vor putea amâna ratele la bancă, până la sfârșitul anului. Mai exact, este vorba de 2,07 lei pentru fiecare litru de motorină.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vor discuta luni la Guvern cu retailerii despre prelungirea măsurii privind prețul alimentelor de bază.

Florin Barbu, ministrul agriculturii: Am analizat și stocurile care le dețin retailerii în momentul de față. Atunci când dai un act normativ de prelungire, sau nu îl mai dai, bineînțeles sunt niște afaceri care trebuie gestionate corect și stocurile pe care dânșii le au în momentul de față.

Daniel Andruș – Fermier: Autoritățile demonstrează incapacitatea de reacție în fața acestor probleme. Ne-am învățat ca să primim firimituri și prin trompetele făcute tot de dumnealor. Ne-am învățat să primim puțin și să ne mulțumim cu nimic. Ministrul Agriculturii are un angajament față de noi pe care trebuie să îl respecte. Așteptăm acele ordonanțe, dar din păcate celelalte ministere au murit în țara asta. Suntem dispuși ca să încheiem acest proces, după consultările cu colegii noștri din țară și cei de la Afumați, atunci când Guvernul va sta la masa dialogului, va accepta că soluțiile noastre sunt reale și că trebuie făcute într-un anumit timp, atunci putem pleca acasă, dar cu promisiuni scrise, că o să facem, eu nu cred că sunt dispuși oamenii să plece acasă.

Georgian Calotă, Protestatar: În momentul în care faci anumite ordonanțe, puteam fi invitați la discuții, găseam soluții comune și găseam un calendar... Astea au fost câteva pe care le-au pus așa, să interpreteze populația, „Domnule, v-am dat, trebuie să fiți mulțumiți.” Noi nu suntem mulțumiți, datorită faptului că nu s-au făcut lucruri bune. Ordonanțele astea sunt făcute pe repede înainte, ca să închidă ochii oamenilor și să spună: „Domnule, s-a rezolvat! Ce mai vreți?” Nu mi se pare normal.

Specialiștii in economie sunt de părere că alimentele de bază ar avea un preț mai mic, dacă românii ar avea la dispoziție produse autohtone pe toată durata anului.

Cristian Păun, analist: România are în continuare această sezonalitate foarte, foarte puternică. Noi nu reușim să prelungim consumul pentru produsele autohtone, în afara celor 3 luni de vară. Nu procesăm, nu producem foarte multe lucruri cu valoare adăugată foarte mare. Și, atunci, în rafturile românilor există produse limitate ca număr.

Conform Eurostat, România a avut în luna decembrie a doua cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, 6,61%. Cu toate acestea, alimentele s-au scumpit cu 5,82%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la bere, pește proaspăt și carnea de porc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE